Știai că ai dreptul la mai mult concediu? Dacă patronul nu ți-a spus, află acum
Trebuie să știi că, anul acesta, legislația muncii din țara noastră a suferit o serie de modificări importante în favoarea salariaților.
Dacă ești angajat, ai dreptul la mai multe zile de concediu, fiindcă au fost introduse patru noi tipuri de concedii special concepute pentru diferite situații delicate și speciale din viața ta. Datorită noilor schimbări ale legislației, vei putea să găsești mai multă înțelegere la compania la care lucrezi, deoarece ai dreptul legal să beneficiezi de aceste tipuri de concedii, în unele momente ale vieții tale.
Patronul nu are voie să te dea afară în această situație
Concret, vorbim despre concediul pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer, concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav a primit o formă specială, respectiv pentru supravegherea și îngrijirea celui în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării, zile libere pentru urgențele de natură familială și concediul de îngrijitor.
Fiecare acest tip de concediu se referă, în linii mari, la posibilitatea ca tu să beneficiezi de protecție socială în cazul în care îndeplinești condițiile prevăzute de fiecare caz în parte și ceri să intri în acel tip de concediu.
Conform explicațiilor avocatnet.ro, „acest concediu va fi acordat salariatului care îngrijește ori sprijină o rudă (fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția) sau o persoană care stă în aceeași locuință cu el. După ce va cere angajatorului acordarea concediului de îngrijitor, salariatul va trebui să prezinte, în termen de maximum 30 de zile, o serie de documente justificative”.
Prin urmare, impactul social al concediului e foarte extins, mulți români aflându-se în această situație. Important de menționat este, de asemenea, faptul că angajatorul tău n-are dreptul, prin lege, să te dea afară în timp ce-ți exerciți dreptul la concediul de îngrijitor. În cazul nefericit în care ești totuși în acest tip de concediu și te trezești concediat, te poți adresa la ITM, iar angajatorul va fi sancționat destul de dur, cu o amendă ce poate varia între 4.000 și 8.000 de lei.