O asistentă medicală din Queens, New York, pe nume Marie Van Brittan Brown, este responsabilă pentru crearea primului sistem video de supraveghere destinat locuințelor, în 1966. Această invenție a deschis calea spre tehnologia pe care o folosim chiar și astăzi.
Lucrând ca asistentă și locuind în Queens, Marie Van Brittan Brown era obișnuită cu tura de noapte. La rândul lui, soțul acesteia, Albert, lucra ca tehnician electronist și obișnuia să facă asta la ore târzii din noapte.
Conform propriilor relatări, femeia nu s-ar fi simțit pe deplin în siguranță în timp ce se plimba prin cartier, noaptea, iar la drept vobind, criminalitatea atingea cote alarmante în acei ani, cu o creștere de 32%, în perioada 1960-1965, în Queens, așadar, frica ei era legitimă.
Situația devenise atât de dramatică încât oamenii nu se mai simțeau în siguranță nici măcar în interiorul propriilor case.
Și cum un apel la numărul unic de urgență nu însemna mare lucru, de vreme ce poliția nu ajungea niciodată la timp, Marie Van Brittan Brown a decis să-și ia soarta în propriile mâini.
Născută pe 30 octombrie 1922, Marie Van Brittan Brown a crescut în Queens. S-a căsătorit cu Albert Brown și a avut doi copii cu acesta.
Soții Brown și-au crescut copiii într-o casă mică din South Jamaica, New York. Cartierul era locuit, în marea lui majoritate, de oameni de culoare și se afla în imediata apropiere a ceea ce acum poartă numele de Aeroportul John F. Kennedy.
Brown a studiat să fie asistentă, dar, în paralel avea o minte incredibil de inventivă și analitică. După ce a împlinit vârsta de 40 de ani, ea a dezvoltat primul sistem de securitate pentru case care se lăuda cu o cameră motorizată, deblocarea ușilor de la distanță, un interfon și un buton pentru a suna la poliție.
La mijlocul anilor 1960, cartierul din Queens era, practic, saturat de criminalitate. Adesea, aflându-se singură acasă în apartamentul ei, Marie Van Brittan Brown se temea că ar putea deveni ținta unei spargeri, sau chiar mai rău de atât.
Ea a proiectat un sistem de securitate a casei care funcționa încă de la ușa principală. În loc de un singur vizor, sistemul lui Brown avea trei. Fiecare vizor era situat la o înălțime diferită pentru a stabili dacă vizitatorul este adult sau dacă este copil.
O cameră atașată pe ușă aluneca în sus și în jos pentru ca utilizatorul să poată privi de la o distanță considerabilă, considerată a fi potrivită pentru propria-i siguranță.
Pentru a realiza acest lucru, Marie Van Brittan Brown a apelat la o tehnologie de ultimă oră a anilor 1960: televiziunea cu circuit închis.
Dezvoltată inițial de armată, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, CCTV era încă o nouătate în prezentul lui Brown.
O revistă de tehnologie a vremurilor a speculat chiar că ar putea fi folosită de studenții la medicină pentru a învăța proceduri chirurgicale.
Brown a avut o idee diferită, însă. CCTV te-ar fi putut ajuta să vezi cine se află în fața ușii tale de oriunde din casă, chiar și din pat.
Evident, ea nu s-a oprit aici. A conceput, de asemenea, un fel de interfon, astfel încât proprietarii să poată vorbi cu vizitatorii fără să meargă la ușă. În plus, sistemul venea și cu un buton radio pentru a suna a la poliție, dacă situația o cerea.
„Stația de securitate poate fi dotată cu echipamente de recepție video și audio pentru a monitoriza semnalele video și audio”, a scris Brown în cererea ei de brevetare. „Monitorizarea acestor semnale va depinde de proprietarul casei”, a mai menționat ea în cerere.
Inventatoarea a conceput inclusiv o funcție ingenioasă de deblocare de la distanță, astfel încât proprietarii caselor să poată încuia sau debloca ușa de oriunde. Apoi a apelat la soțul ei, Albert, pentru ultimele retușuri la partea electrică.
În 1966, Marie Van Brittan Brown a depus un brevet pentru sistemul ei de securitate, pe care l-a descris drept „sistem de securitate la domiciliu care utilizează supravegherea televizată”.
În calitate de expert tehnic, Albert Brown a fost, de asemenea, trecut pe brevet.
Brown a subliniat cât de important este ca proprietarul casei să aibă puterea de a-și controla propriul sistem de securitate. În loc să se bazeze pe poliție pentru a răspunde la apeluri, sistemul de securitate le dă oamenilor mai mult control.
Trei ani mai târziu, în 1969, Oficiul de Brevete din SUA i-a acordat primul brevet pentru un sistem de securitate a locuinței.
Vestea a ajuns inclusiv la urechile jurnaliștilor de la The New York Times, cei care ulterior au scris un articol cuprinzător despre cei doi soți.
„Cu sistemul patentat, o femeie singură în casă ar putea alarma imediat autoritățile apăsând un buton, iar instalat în cabinetul unui medic ar putea preveni conflictele cu dependenții de droguri”, se arată în articolul din The New York Times, de atunci.
Următorul pas a fost instalarea sistemului în casele oamenilor.
După ce și-a primit brevetul, Marie Van Brittan Brown a făcut demersurile pentru a-și insta sistemul de securitate în propriul apartament din Queens. În paralel, ea a căutat o firmă care să-i producă invenția. La acest din urmă capitol, s-a confruntat cu câteva obstacole.
În primul rând, sistemul de securitate era atât de avansat încât tehnologia era extrem de scumpă. „Costul instalării acestuia ar fi destul de mare”, a declarat dr. Robert McCrie, pentru Smithsonian Magazine.
În mod clar, concluzia era evidentă, ar fi durat zeci de ani înainte ca aceste costurile ale tehnologiei să scadă suficient pentru ca sistemul să poată fi comercializat.
Companiile au început să vândă sistemul bazat pe CCTV abia la mijlocul anilor 2000, la aproape jumătate de secol după ce Marie Van Brittan Brown l-a inventat.
Totuși, ea nu a fost uitată. În 2021, Amazon a făcut referire la invenția lui Brown în brevetul pentru „dispozitive de difuzoare fără fir, de înregistrare și comunicație audio/video”.
Brown a primit, de asemenea, un premiu de la Comitetul Național al Oamenilor de Știință.
Marie și Albert au trăit toată viața lor în cartierul newyorkez Queens. Fiica lor le-a călcat pe urme, însă în mod deosebit luând-o ca exemplu pe mama sa, devenind atât asistentă, cât și inventatoare.
Marie Van Brittan Brown a murit în anul 1999, înainte să-și vadă invenția în casele oamenilor.