Marea țeapă cripto a scos colții în 2022: A fost un fel de Caritas?
Suntem la final de 2022 și, dacă realizăm o retrospectivă a pieței cripto, constatăm că avem mai multe concluzii negative, decât pozitive.
Anul 2022 a adus mari probleme pentru investitorii în criptoactive. Ceea ce părea a fi visul american s-a transformat într-un veritabil coșmar global pentru cei ce au cumpărat active scumpe și le-au văzut cum, în unele cazuri chiar peste noapte, își pierd mare parte din valoare. E drept că dacă ai investit în Bitcoin încă de la apariție și l-ai cumpărat cu 100 de dolari, astăzi, când valorează în jur de 15.000, oricum ți se pare că ai făcut o afacere bună și așa și este.
Problema intervine în momentul în care avem numeroși oameni ce l-au cumpărat când valora 60.000 de dolari, iar astăzi au pierdut echivalentul unui apartament într-un oraș de provincie din România. Despre asta este vorba când vorbim despre pierdere pe piața cripto, nu sunt numai pierzători, dar celor ce au pierdut cine le mai dă banii înapoi?
Pe de altă parte, sunt unii încă foarte încrezători în criptomonede ce afirmă că, atât timp cât încă n-ai vândut, nu pierzi nimic. Încă deții activul, dacă nu-l vinzi când și-a pierdut de trei ori valorea și aștepți momentul oportun, n-ai pierdit.
Teoretic e adevărat. Practic, cine garantează acestor oameni câtuși de puțin faptul că Bitcoin nu doar că va crește cât să se recupereze investiția inițială, ci că măcar își va menține valoarea actuală. Mâine, criptomoneda aceasta, la fel ca restul, poate să nu mai valoreze nimic și un investitor nu primește nici măcar 1 dolar. Aici e marea problemă pe care adepții acestei piețe nu vor să o admită.
Multe lacrimi curg pe piața cripto, dar poate fi și mai rău de atât!
Însă dincolo de fanatism și de ce cred unii sau alții, adevărul e cel mai bine exprimat de cifre și statistici. Astfel, datele oficiale arată fără echivoc faptul că valoarea Bitcoin a scăzut cu 63% în 2022.
Conform unei analize CNBC, vorbim în general pe piața activelor digitale despre pierderi usturătoare, dincolo de ceea ce s-a întâmplat cu cea mai populară criptomonedă. Pierderile de anul acesta, spun analiștii, variază între 55% în cazul dogecoin și 100% în cazul terra.
Practic, am văzut cu toții ce înseamnă volatilitatea și cum s-au materializat la fix avertismentele economiștilor reputați, cum ar fi cele exprimate de Nouriel Roubini, recunoscut la nivel global pentru că a anticipat marea criză din 2008. Încă de la bun început expertul a spus că piața e riscantă și cine investește aici trebuie să-și asume riscul de a pierde, pe neașteptate, tot! Iată că se întâmplă.