Oamenii de știință au descoperit două minerale „extraterestre”, într-un meteorit de 15 tone: ce conțin
O echipă de cercetători a descoperit cel puțin două minerale noi, care nu au mai fost văzute niciodată pe Pământ, într-un meteorit de 15 tone.
Roca spațială a fost găsită în Somalia și este al nouălea cel mai mare meteorit găsit vreodată.
Cele două minerale găsite proveneau dintr-o singură bucată de 70 de grame care a fost trimisă la Universitatea din Alberta pentru clasificare și se pare că există deja un potențial al treilea mineral.
„De câte ori găsiți un mineral nou, înseamnă că condițiile geologice reale, chimia rocii, au fost diferite de cele găsite înainte”, a spus Chris Herd, curatorul Colecției de Meteoriți a Universității din Alberta.
Dacă cercetătorii ar obține mai multe mostre de la meteoritul masiv, există șansa să se găsească și mai multe, notează Herd.
Cele două minerale nou descoperite au fost denumite elaliit și elkinstantonit. Primul își primește numele de la meteoritul însuși, meteoritul „El Ali”, deoarece a fost găsit în apropierea orașului El Ali, în regiunea Hiiraan din Somalia.
Ce au descoperit cercetătorii despre cele două minerale
Herd a numit al doilea mineral după Lindy Elkins-Tanton, investigatorul principal al viitoarei misiuni Psyche a NASA, o călătorie către un asteroid unic, bogat în metale, care orbitează Soarele între Marte și Jupiter.
„Lindy a lucrat mult asupra modului în care se formează nucleele planetelor, cum se formează aceste nuclee de fier nichel, iar cel mai apropiat analog pe care îl avem sunt meteoriții de fier. Așa că a avut sens să numim un mineral după ea și să recunoaștem contribuțiile ei la știință”, a spus Herd.
În colaborare cu cercetătorii de la UCLA și Institutul de Tehnologie din California, Herd a clasificat meteoritul El Ali drept un meteorit „fier, complex IAB”, unul dintre cele peste 350 din acea categorie.
Încă din prima zi de analiză, cercetătorii au știut că meteoritul are cel puțin două minerale noi.
„A fost fenomenal. De cele mai multe ori este nevoie de mult mai multă muncă decât atât pentru a spune că există un mineral nou”, a spus Heard.
Acest lucru a fost posibil deoarece cele două minerale au fost create sintetic înainte, astfel încât compoziția mineralelor naturale nou descoperite ar putea fi potrivită cu omologii lor fabricați de om.
Cercetătorii continuă să examineze mineralele pentru a determina ce ne pot spune despre condițiile din meteorit când s-a format. De asemenea, Herd a remarcat că orice descoperire de minerale noi ar putea produce noi utilizări interesante în continuare.