26 dec. 2022 | 15:30

Numai rate la bancă să n-ai, în 2023: anul ăsta a fost doar „încălzirea”, din ianuarie începe „balamucul”

ACTUALITATE
Numai rate la bancă să n-ai, în 2023: anul ăsta a fost doar

Vremuri tare dificile se conturează la orizont, încă din luna ianuarie, pentru românii care au rate la bănci și au semnat contracte de finanțare cu dobândă variabilă. Pentru creditele în lei, dar și în euro, șansele de a avea noi creșteri ale ratelor lunare sunt uriașe.

Analiștii economici spun că nu văd deloc cu ochi buni ce se va întâmpla în 2023 cu portofelele românilor ce au rate la bănci. ROBOR, dar și IRCC, ar urma să se scumpească și mai mult, dacă rata inflației nu va fi ținută sub control. Din nefericire, același pericol este și pentru Euribor, indicele care influențează dobânzile pentru creditele în euro.

Dacă inflația nu va fi temperată, atât în România cât și în zona euro, BNR și Banca Centrală Europeană vor fi nevoite să fie din ce în ce mai agresive cu politica monetară. Practic, vor duce dobânzile la noi niveluri record, ceea ce înseamnă că imediat șocul va fi preluat de băncile comerciale, cele de la care mergi tu, ca persoană fizică sau juridică, să te împrumuți.

Ai o singură șansă să plătești rate mai mici. Totul depinde de acest aspect

Așa se ajunge la creșteri ale ratelor lunare, desigur în cazul în care contractul este încheiat cu dobândă variabilă – o soluție nerecomandată de analiști în această perioadă și, cu siguranță, câțiva ani buni de acum încolo!

Ei bine, totul depinde de inflație, spun experții. Doar că speranțele noastre sunt deșarte, deoarece inflația din România pare mai rezilientă decât s-au așteptat chiar și cei mai pesimiști economiști. Deși BNR a scumpit masiv banii și este destul de agresivă pe piața monetară, inflația nu doar că nu se temperează, ci este chiar pe o tendință de creștere absolut alarmantă.

„Totul depinde – și oamenii trebuie să știe acest lucru – de modul în care reușim să stăvilim inflația. Dacă nu vom reuși să stăvilim inflația în 2023, să ne așteptăm ca și acești indici bancari, ROBOR și IRCC, să crească, așa că sper ca autoritățile să rezolve până la urmă problema energiei, pentru că aproape 60, dacă nu chiar 70%, din inflația asta, din creșterile astea de prețuri, vin din zona de energie”, a mai spus analistul financiar”, a explicat economistul Adrian Negrescu, citat de B1tv.

Acestea fiind spuse, dacă avem șansa de a ne confrunta cu o inflație mai mică, putem spera că ratele noastre la bănci se vor menține scumpe, însă măcar vor fi stabile. În schimb, scenariul cu o inflație necontrolată ne va aduce poveri financiare și mai mari, pentru aceia dintre noi care datorăm bani băncilor.