Sunetele ciudate ale oceanului care i-au uimit pe oamenii de știință de-a lungul anilor: ce explicație au
Au existat multe sunete ciudate din ocean care i-au uimit pe oamenii de știință de-a lungul anilor. Iată care sunt sunetele ciudate ale oceanului.
Unul dintre aceste zgomote a fost sunetul misterios „bloop”, auzit pentru prima dată de Administrația Națională pentru Oceanii și Atmosferice (NOAA), în 1997. Era un sunet ciudat de tare, cu frecvență ultra-joasă, în sudul Oceanului Pacific.
Zgomotul a fost captat pe hidrofoane (microfoane scufundate) și a sunat ca o picătură de apă care a aterizat într-o baltă. Oamenii de știință aflați la o distanță de peste 5.000 de kilometri unul de celălalt au rămas uimiți de acest sunet al oceanului.
Sunetele ciudate ale oceanului și explicațiile lor
De fapt, unii oameni au crezut că acest sunet ar putea fi făcut de sirene sau chiar o fiară mare, necunoscută.
În cele din urmă, zgomotul a fost în concordanță cu lungimea de undă creată atunci când aisbergurile gigantice se sparg, pentru a produce cutremure de gheață.
Acesta nu este primul sunet ciudat pe care l-am auzit din adâncuri. În 2016, un grup de cercetători a înregistrat un zgomot ciudat care a avut loc în timpul amurgului și al zorilor. Oamenii de știință au crezut că zgomotul ar putea fi un „clopot de cină” pentru organismele de apă adâncă care călătoresc în sus și în jos în adâncimea oceanului, până la suprafața apei, pentru a se hrăni.
Sunetul a fost captat la aproximativ 200 până la 1.000 de metri, din zona mezopelagică – o zonă foarte întunecată care are surse limitate de hrană.
Puteți asculta sunetul chiar AICI.
Mai mult, în august 1991, un alt sunet s-a auzit în Pacific. Poreclit „upsweep”, care durează câteva secunde la un moment dat, acesta este un lung șir de sunete înguste în bandă. În mod ciudat, acesta este un sunet sezonier care atinge apogeul primăvara și toamna, deși nu se știe dacă acest lucru se datorează schimbărilor sursei sau e pur sezonier. Este situat în apropierea activității vulcanice deduse, dar cercetătorii nu sunt siguri despre adevărata origine a lui.
Și, desigur, nimeni nu poate uita de „Julia”, un sunet care a fost înregistrat la 1 martie 1999. Se credea că se află între strâmtoarea Bransfield și Cape Adare și s-a datorat unui mare aisberg din Antarctica.