20 dec. 2022 | 08:00

De ce Occidentul n-a ordonat până acum lichidarea lui Putin. Explicațiile unui fost ofițer din serviciile secrete

ULTIMA ORĂ
De ce Occidentul n-a ordonat până acum lichidarea lui Putin. Explicațiile unui fost ofițer din serviciile secrete

În războiul ordonat de Vladimir Putin în Ucraina au murit deja zeci de mii de oameni, printre care sute de copii, iar bombardamentele Rusiei continuă. Multă lume se întreabă de ce serviciile secrete nu l-au asasinat pe liderul de la Kremlin. Potrivit unui fost ofițer DIA, sunt trei motive pentru care Occidentul evită asta.

3 motive pentru care CIA nu va ordona asasinarea lui Putin

Un fost ofițer din serviciile secrete americane susține că sunt trei motive pentru care CIA nu a ordonat asasinarea lui Vladimir Putin. Dacă președintele Rusiei ar fi eliminat de la putere, șansele terminării războiului din Ucraina ar crește foarte mult, spun analiștii.

Putin a demonstrat că este un dictator. Până acum, în războiul de 10 luni împotriva Ucrainei, forțele sale militare au bombardat maternități, au torturat civili și au răpit copiii, trimițându-i cu forța în Rusia. Rachetele au lovit infrastructura cheie, lăsând oamenii fără electricitate sau apă potabilă în pragul iernii.

Un fost ofițer din serviciile secrete rupe tăcerea

Rebekah Koffler, actual președinte al Doctrine & Strategy Consulting și fost ofițer din Serviciile de Informații ale Apărării (DIA), a relatat că primește foarte des întrebarea de ce CIA și Statele Unite nu apelează la varianta eliminării lui Vladimir Putin.

Pentru mulți, a scăpa de Putin pare o soluție ușoară. Dar, în timp ce SUA mențin o doctrină, deși una secretă, care permite, în cazuri excepționale, uciderea țintită a străinilor, Washingtonul aproape sigur nu va ordona asasinarea liderului rus. Există trei motive pentru care CIA nu a dat acest ordin, este de părere Koffler.

Ce interzice Constituția SUA

În primul rând, Constituția americană interzice folosirea forței letale în afara zonelor de conflict armat, cu excepția cazului în care este utilizată împotriva unei persoane care reprezintă o amenințare concretă, iminentă, de vătămare gravă a Statelor Unite și care participă la ostilitățile împotriva țării și doar ca o ultimă soluție. Vladimir Putin nu îndeplinește această condiție.

Este adevărat că Agenția Centrală de Informații a vizat în trecut lideri străini pentru a-i lichida. În urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, de exemplu, CIA a menținut un program de asasinat ultrasecret împotriva unor ținte de mare valoare, cum ar fi comandanții Al Qaeda. Autorizată de fostul președinte George W. Bush, această misiune sub acoperire a fost efectuată de firme private contractante paramilitare.

Protecție sporită la Kremlin

În al doilea rând, deși serviciile secrete ar obține autorizația de la Casa Albă pentru o astfel de operațiune, ar fi extrem de dificil de executat. Clanul lui Putin se află sub o protecție constantă a Serviciului Federal de Securitate, iar șeful Kremlinului este păzit de „oamenii în negru”. Garda Națională (Rosgvardia) este responsabilă pentru supraviețuirea regimului din Rusia.

Președintele Rusiei este foarte bine pregătit de KGB

În al treilea rând, în calitate de agent KGB (unul dintre cele mai brutale Servicii Secrete din lume), Vladimir Putin este foarte bine pregătit pentru un atentat la viața sa. Fostul ofițer DIA nu exclude ca liderul rus să aibă diverse planuri de urgență pentru a-și asigura supraviețuirea. Dacă viața sa ar fi în pericol, probabil că el președintele rus ar putea veni cu o soluție la care nimeni nu s-a gândit până acum, chiar la fața locului, a subliniat Rebekah Koffler pentru NY Post.