20 dec. 2022 | 10:11

„Putin vrea să invadeze Republica Moldova în ianuarie 2023”. Șeful SIS face apel la calm după avertisment

ULTIMA ORĂ
„Putin vrea să invadeze Republica Moldova în ianuarie 2023”. Șeful SIS face apel la calm după avertisment

Rusia plănuiește să atace și Republica Moldova, avertizează directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteață. Potrivit șefului SIS, invazia ar putea să aibă loc chiar la începutul anului 2023.

Rusia plănuiește să atace Republica Moldova la începutul lui 2023

Update 20 decembrie, ora 10.01. Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteţea, a avut o nouă intervenţie la TVR Moldova, aducând clarificări despre propriile declaraţii că Vladimir Putin plănuiește să atace Republica Moldova în ianuarie 2023. Acesta susține că s-a referit la un obiectiv general al Rusiei de a înainta către vestul Ucrainei, făcând și un apel la calm:

„În primul rând, vreau să fac un mic apel la calm către cetăţeni. Azi (n.r. – luni, 19 decembrie) a fost aşa un mic val de discuţii în societate privind modul cum au fost interpretate declaraţiile mele. (…) Federaţia Rusă va încerca o nouă ofensivă spre vest. Ofensiva spre vest presupune că au un obiectiv clar încotro sau cum vor să continue lupta. Acest obiectiv ei şi l-au setat încă de pe 24 februarie, acest obiectiv nu a fost schimbat de atunci până azi. Obiectivul Federaţiei Ruse de a continua ofensiva spre vest pe tot teritoriul Ucrainei rămâne valabil pentru ei. (…) Informaţiile pe care le deţine Serviciul de Informaţii şi securitate, împreună cu partenerii, indică asupra faptului că în 2023 putem să ne aşteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei spre vest”.

Musteţea a mai spus că regiunea transnistreană rămâne „un punct destul de calm, având în vedere situaţia din regiune”: „Noi monitorizăm foarte atent, există dialog pe platforma Biroului Politici de Reintegrare, unde se discută diferite aspecte, vedem şi un contract de livrare a energiei electrice, care s-a semnat. Deci, între ambele maluri există dialog, asta e important, în soluţionarea unui conflict trebuie să existe dialog. De aceea, din punctul nostru de vedere, analiza noastră arată că (…) situaţia din Transnistria rămâne destul de calmă la acest moment şi previziunea noastră e ca aşa va fi pe câteva luni înainte”.

Update 19 decembrie, ora 18.47. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat la informațiile potrivit cărora rușii ar urma să invadeze teritoriul Republicii Moldova la începutul anului viitor.

„Nu comentez asupra unei situații ipotetice, dar putem observa că războiul Rusiei în Ucraina nu are succes. Rusia este în defensivă, iar Ucraina este într-o poziție destul de bună în teatrul de operațiuni. Nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol, în acest moment, Republica Moldova. Dacă va fi nevoie, vom discuta despre măsuri care trebuie să fie luate. Însă nu am informații cu privire la riscuri de acest gen la adresa Republicii Moldova”, a transmis șeful MAE.

Știrea inițială: Șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău a anunțat că, din informațiile SIS, rușii plănuiesc să atace Republica Moldova, în încercarea de a crea un coridor spre Transnistria.

„Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova”, a semnalat șeful SIS pentru TVR Moldova.

Dezvăluirile făcute de șeful serviciilor secrete de la Chișinău

Alexandru Musteață a explicat că punerea în aplicare a planului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina. Potrivit oficialului de la Chișinău, sunt analizate mai multe scenarii prin care Vladimir Putin ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei către Republica Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. (…) putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a spus directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova.

„Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina”

În continuare, acesta a dezvăluit că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna (Transnistria), este securizat de ruşi la capacitate maximă. Una dintre ipotezele Chișinăului este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară. Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, afirmase că orice neatenție ar putea provoca o explozie la depozitul militar de la Cobasna.

La finalul lunii noiembrie, un avertisment similar a venit și din partea ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Marco Şevcenko. Oficialul diplomatic a semnalat că „războiul din Ucraina este în continuare o amenințare pentru Republica Moldova. Riscul unei invazii este scăzut acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina”.

SIS nuanțează declarațiile

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a venit cu noi precizări despre afirmațiile lui Alexandru Musteață: „(…) referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”.