Măriți salariile, dragi patroni, că de asta vă pleacă oamenii: angajații pun piciorul în prag
România se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă. Indiferent de domeniul de activitate, managerii companiilor spun că nu găsesc personal care să fie dispus să ocupe locurile de muncă pe care ei le au vacante.
Problema este veche, dar în ultimii ani s-a agravat și multe firme au ajuns chiar să se închidă din cauza lipsei de personal.
Deficitul de forță de muncă este cea mai mare provocare a momentului pentru companiile românești și, din nefericire, se accentuează într-o perioadă în care există și alte crize în desfășurare, cum ar fi cea inflaționistă sau energetică. De altfel, unele companii au și probleme din cauza presiunilor de pe lanțurile externe de aprovizionare.
Toate aceste elemente negative pun o presiune fără precedent pe umerii managerilor români, mulți dintre ei ajungând în faliment sau insolvență anul acesta.
Datele oficială relevă că a crescut destul de simțitor numărul insolvențelor la nivelul mediului privat românesc. Datele de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că, față de aceeași perioadă a anului trecut, in primele zece luni ale anului curent avem o crestere cu 10,68% a numarului societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă!
Angajații par să nu fie interesați de problemele patronilor. În plină criză vor salarii mai mari
După cum am putut vedea, soarta mediului privat românesc nu e deloc una simplă în această perioadă.
Cu toate acestea, angajații au ajuns și ei la limita răbdării și caută cu disperare locuri de muncă mai bine plătite.
Conform unui sondaj BestJobs, anul acesta, candidații au fost mult mai activi în căutarea de noi oportunități profesionale față de anul trecut. Mai exact, aceștia au aplicat, în medie, la 6 joburi pe lună, de două ori mai multe decât în 2021, cel mai adesea de pe mobil, folosind aplicația BestJobs. În plus, numărul total al candidaților a fost cu 62% mai mare în 2022 față de anul precedent.
În 2022, creșterea venitului din salarii a stat la baza eforturilor candidaților de a-și găsi un job nou pentru cei mai mulți candidați. 98% au declarat că își doresc să știe salariul sau intervalul salarial pentru jobul la care aplică, iar cei mai mulți dintre ei au aplicat cu precădere la joburi cu #SalariuLaVedere.
De altfel, numeroase sondaje scot la iveală, în această perioadă, gradul uriaș de nemulțumire în rândul angajaților, cu privire la salariile pe care le primesc. Oamenii se plâng de faptul că viața a devenit extrem de scumpă și că nu mai pot trăi cu 2.500 – 3.000 de lei în mână, nici măcar la sate.
Rămâne de văzut dacă majorarea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie, sau poate alte decizii de creștere ce vor fi adoptate se vor reflecta într-o creștere a nivelului de trai pentru angajați. Cert este că, acum, toată lumea are probleme economice, fie că este manager sau angajat. Important este să existe dorința de a găsi o soluție favorabilă pentru ambele părți.