Cad capete după eșecul Schengen. Schimbări făcute de România în scandalul cu Austria
Apar noi detalii despre tensiunile diplomatice dintre România și Austria. În prezent, niciunul dintre ambasadorii celor două țări nu se află la punctul diplomatic, Emil Hurezeanu fiind chemat în țară imediat după votul negativ în Consiliul JAI de joi, 8 decembrie, iar Adelheid Folie se află în „concediu medical” și urmează să revină la serviciu după Crăciun.
Ambasadorul României la Viena ar putea fi schimbat după eșecul Schengen
Potrivit unor surse citate de Realitatea Plus, Guvernul de la București ia în calcul chiar să trimită un nou ambasador în locul lui Emil Hurezeanu la Viena. Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a precizat că această decizie este „un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”.
Emil Hurezeanu, chemat în semn de protest față de Austria
Chemarea ambasadorului român în țară a fost luată după decizia Austriei de a bloca aderarea României la spațiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, a punctat MAE.
Zilele trecute, Ministerul de Externe a anunțat că respinge ferm poziţia austriecilor de a vota negativ intrarea României în spaţiul Schengen. În acest context, Bogdan Aurescu a convocat-o pe ambasadoarea Adelheid Folie la MAE, pentru a i se comunica protestul „faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.
Ce simbolizează gestul MAE
Vineri, 9 decembrie, Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, a fost chemat pentru consultări în țară, după ce Austria nu ne-a acceptat în Schengen. Potrivit cutumelor diplomatice, gestul politic subliniază poziţia de dezacord ferm față de conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat, a explicat MAE.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări.
Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim. Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, a transmis MAE.
Iohannis rămâne optimist
Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis este încrezător că vom intra anul viitor în spațiul de liberă circulație, deși tot șeful statului spune că „Austria nu și-a schimbat poziția vizavi de intrarea României în Schengen”.