13 dec. 2022 | 20:23

Ce spune OMS după ce China a renunțat la politica zero Covid: „O perioadă foarte dificilă”

ULTIMA ORĂ
Ce spune OMS după ce China a renunțat la politica zero Covid: „O perioadă foarte dificilă”

China se confruntă cu o perioadă „foarte dificilă” în timp ce renunță la politica sa rigidă „zero-COVID” și permite oamenilor să trăiască cu virusul, ceea ce reprezintă o provocare pentru pregătirea spitalelor și pentru a se asigura că oamenii sunt suficient de protejați, a declarat Organizația Mondială a Sănătății.

China trece printr-o perioadă „foarte dificilă”

Beijingul a renunțat brusc la poziția sa de toleranță zero față de covid-19 săptămâna trecută, după proteste împotriva restricțiilor. Schimbarea, salutată de multe persoane din interiorul țării, a alimentat, de asemenea, îngrijorarea că infecțiile ar putea crește.

Întrebată despre schimbările de politică, purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, că China se confruntă cu „o perioadă foarte grea și dificilă”.

„Întotdeauna este foarte dificil pentru orice țară care iese dintr-o situație în care a avut controale foarte, foarte stricte”, a spus ea, adăugând că și alte țări, precum Australia, au trecut prin această situație.

„Am spus-o și înainte și o voi spune întotdeauna: Nu intrați în restricții și blocaje prea ușor și prea repede, pentru că este foarte, foarte greu să ieșiți.”

Printre provocări se numără asigurarea că populația este „vaccinată în mod corespunzător” și pregătirea spitalelor atât pentru o potențială creștere a numărului de cazuri, cât și pentru un potențial aflux de persoane care ar putea fi infectate cu alte boli.

„Sunt multe, multe lucruri pe care trebuie să le pui la punct la nivel de comunitate, la nivel de spital, la nivel național pentru a menține această tranziție”, a spus Harris.

OMS, despre politicile covid-19 ale Chinei: Nesustenabile

OMS se abține de obicei să comenteze politicile țărilor individuale, deși directorul general al agenției, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în luna mai că politicile COVID-19 ale Chinei nu sunt sustenabile.

Șeful OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan, a declarat la începutul acestei luni că este mulțumit de faptul că China își ajustează strategia și a îndemnat-o să continue să crească numărul celor vaccinați.