12 dec. 2022 | 20:50

Roberta Metsola, primele declarații despre scandalul de corupție din Parlamentul European „Democrația e atacată”

ULTIMA ORĂ
Roberta Metsola, primele declarații despre scandalul de corupție din Parlamentul European „Democrația e atacată”

Roberta Metsola a cerut luni crearea unui organism de etică independent care să acopere toate instituțiile blocului comunitar și a declarat că acuzațiile de corupție care vizează un vicepreședinte al legislativului UE sunt „extrem de îngrijorătoare”.

Metsola, prima reacție în scandalul din Parlamentul European

Update 12 decembrie, ora 20.50. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a avertizat luni că nu va exista „nicio imunitate” pentru cei găsiți vinovați de corupție, abordând ceea ce este probabil cel mai grav scandal de corupție care a lovit hemiciclul în ultimii ani.

„Parlamentul European, dragi colegi, este atacat. Democrația europeană este atacată”, a declarat Metsolsa în deschiderea sesiunii plenare din decembrie.

Ea a anunțat, de asemenea, un proces de reformă privind regulile de lobby și de transparență.

În discursul său, Metsola s-a referit la „cele mai lungi zile” din cariera sa și la „furia și durerea” pe care le-a simțit în legătură cu evoluțiile șocante.

„Acești actori răuvoitori legați de țări terțe autocrate ar fi folosit ca arme ONG-uri, sindicate, persoane fizice, asistenți și deputați în Parlamentul European în încercarea de a ne subjuga procesele. Planurile lor malițioase au eșuat”, a declarat Metsola.

„Știu, de asemenea, că nu suntem la capătul drumului și vom continua să ajutăm la investigații, împreună cu alte instituții ale UE, atât timp cât va fi nevoie (…) Noi ne-am jucat rolul de a ne asigura că aceste planuri nu s-au putut materializa.”

Metsola a declarat că acuzațiile din jurul lui Kaili nu au fost despre „stânga sau dreapta”, ci despre „bine și rău” și a îndemnat legislatorii să „reziste tentației de a exploata acest moment pentru câștiguri politice”.

„Nu minimalizați amenințarea cu care ne confruntăm”, le-a cerut ea.

Metsola a promis apoi să revizuiască regulile de transparență care reglementează întâlnirile dintre legislatori și actorii străini și a declarat că „nu va exista impunitate”. Niciuna”.

„Nu va exista nicio ascundere sub preș”, a spus ea. „Vom lansa o anchetă internă pentru a analiza toate faptele legate de Parlament și pentru a vedea cum sistemele noastre pot deveni și mai etanșe”.

Știre inițială: Procurorii belgieni care investighează un posibil trafic de influență în Parlamentul European au acuzat patru persoane în weekend de corupție, participare la un grup infracțional și spălare de bani. Vicepreședinta Parlamentului, Eva Kaili din Grecia, a fost eliberată din funcție.

Autoritățile au declarat că o țară din Golf este suspectată că a oferit bani sau cadouri unor oficiali ai parlamentului în schimbul unor favoruri politice. Procurorii au refuzat să identifice țara, dar mai mulți membri ai adunării și unele mass-media belgiene au legat ancheta de Qatar, care găzduiește în prezent evenimentul de gală al fotbalului, Cupa Mondială.

Ministerul Afacerilor Externe din Qatar a negat orice abatere.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șefa ramurii executive a UE, a declarat că acuzațiile aduse lui Kaili amenință încrederea pe care cetățenii UE o au în instituțiile celor 27 de națiuni ale blocului comunitar.

„Această încredere în instituțiile noastre are nevoie de cele mai înalte standarde de independență și integritate”, a declarat von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a precizat că organismul de etică independent pe care a propus să îl înființeze ar acoperi activitățile de lobby la Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European, precum și la Banca Centrală Europeană, Curtea Europeană de Justiție și Curtea Europeană de Conturi.

UE nu dispune deja de reglementări cuprinzătoare privind activitatea de lobby.

„Principiile de a avea un astfel de organism de etică, în care să existe reguli foarte clare cu privire la ceea ce trebuie verificat, cum și când și ce trebuie publicat, cum și când, ar fi un mare pas înainte”, a declarat ea.

Anchetă la Bruxelles

Vineri, poliția din capitala Belgiei a efectuat mai multe raiduri în cadrul anchetei și a raportat confiscarea a aproximativ 600.000 de euro  în numerar, echipamente informatice și telefoane mobile. Biroul procurorului federal, fără a identifica vreo persoană, a declarat că patru din cele șase persoane reținute în acea zi au fost ulterior inculpate, iar două au fost eliberate.

Procurorii au confirmat că un membru al parlamentului a fost arestat, dar au refuzat să confirme că este vorba despre Kaili, în vârstă de 44 de ani, fost prezentator de știri la televiziune,. Aceștia au declarat că suspectează „plata unor sume mari de bani sau oferirea de cadouri semnificative” unor persoane care dețin cu funcții influente în Parlamentul European.

La Atena, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou, a declarat că acuzațiile împotriva lui Kaili reprezintă „un caz foarte grav care se află în mâinile justiției belgiene” și „creează încă o fisură în credibilitatea și încrederea în instituțiile europene și în Parlamentul European”.

Parlamentul European își începe luni ultima sesiune plenară a anului la Strasbourg, în Franța.