08 dec. 2022 | 08:35

Ce se întâmplă cu amprenta ta digitală când mori: poți trăi sub formă de date?

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu amprenta ta digitală când mori: poți trăi sub formă de date?

Când mori, persoana ta poate trăi sub formă de date. Acest lucru este valabil mai ales dacă ești activ pe rețelele de socializare, datele tale personale formând o amprentă digitală care rămâne chiar și după moarte.

Persoanele decedate ar putea depăși numărul celor vii doar pe Facebook până în anul 2060, potrivit unor estimări. Un studiu din 2019 a constatat că între 1,4 miliarde și 4,9 miliarde de profiluri Facebook ale membrilor decedați ar putea exista până în 2100, în funcție de rata de creștere a platformei.

Cu toate acestea, se pare că mulți oameni nu înțeleg ce se întâmplă cu datele lor din rețelele sociale după moarte. Un sondaj YouGov pe 2.185 de persoane în 2015 a arătat că 27% dintre participanți nu știau, 20% credeau că conturile lor au fost moștenit de rudele apropiate, 36% credeau că sunt deținute de compania de social media și 17% credeau că nu le deține nimeni. Când au fost întrebați cine le-ar putea accesa conturile dacă li s-ar întâmpla ceva, 52% au spus că nimeni nu ar putea.

Deci, cum îți poți gestiona postările post mortem? Ce se întâmplă cu paginile tale de socializare după ce nu mai exiști?

Conturile de Facebook și Instagram, după ce mori

În loc să-ți lași contul de Facebook să fie activ în continuare, „poți alege fie să numești o persoană de contact moștenitoare, care să aibă grijă de contul tău memorial, fie să îți ștergi permanent contul de pe Facebook”, spune centrul de ajutor al Facebook.

O persoană de contact moștenitoare de pe Facebook este o persoană din lista ta de prieteni pe care o desemnezi pentru a avea grijă de profilul tău după ce mori, lucru pe care îl poți face dacă ai 18 ani sau mai mult. Ei pot fie să fie îngrijitorii contului memorial, fie să aleagă să-l ștergă în întregime. Cu dovada că sunt reprezentanți autorizați al defunctului, ei pot descărca și conținut partajat din cont.

Facebook oferă, de asemenea, sfaturi despre cum să ștergi contul de Facebook al unei persoane decedate, dacă nu ești un contact moștenitor. Astfel, este necesară dovada că persoana este decedată (testament, certificat de naștere, procură).

Deci, ce sunt paginile de Facebook comemorative? Sunt marcate de cuvântul „Remembering” lângă numele persoanei și conțin în continuare postările și fotografiile acesteia. Mementourile de naștere sau sugestiile de prietenie nu vor apărea pentru conturile comemorative și nimeni nu se poate conecta la cont, nici măcar persoana de contact moștenită.

O persoană de contact moștenită poate, totuși, să scrie o postare pe care să o fixeze ca principală pe profilul comemorativ, să actualizeze profilul și fotografiile de copertă, să controleze cine poate posta un omagiu profilului și să determine cine le poate vedea.

Instagram, ca și Facebook, este deținut de compania Meta. Prin urmare, opțiunile lor sunt similare: contul tău poate exista în continuare sau poate fi eliminat printr-o solicitare validă. Solicitările de ștergere necesită dovada că ești un membru apropiat al familiei sau că poți acționa în numele persoanei decedate, cum ar fi certificatele de naștere sau de deces. Conturile Instagram Memorial vor afișa, de asemenea, „Remembering” după numele utilizatorului și nu vor apărea pe pagina Explore. Nu se pot face modificări postărilor, comentariilor, fotografiei de profil, urmăritorilor sau conturilor pe care le urmărește contul memorializat.

Contul de Twitter, după ce nu mai exiști

Potrivit Twitter, „în cazul decesului unui utilizator de Twitter, putem lucra cu o persoană autorizată să acționeze în numele persoanei decedate sau cu un membru al familiei verificat al defunctului, pentru a avea contul dezactivat”.

Poți solicita dezactivarea conturilor Twitter, dar va trebui să îți furnizezi conexiunea cu persoana decedată. Pentru a preveni rapoartele false, Twitter solicită o copie a certificatului de deces al utilizatorului și o copie a actului tău de identitate.

Conturile de Reddit, TikTok și LinkedIn, după decesul tău

Pe de altă parte, nici Reddit, nici TikTok nu au informații sau opțiuni pentru comemorarea contului, contactele moștenitoare sau ștergerea contului de către cei dragi. Cu toate acestea, TikTok afirmă că „dacă un cont rămâne inactiv timp de 180 de zile sau mai mult, numele de utilizator poate fi resetat la un nume de utilizator numeric randomizat”, care s-ar aplica utilizatorilor TikTok decedați.

Este puțin probabil să cauți locuri de muncă din cealaltă viață, iar a vedea profilul unei persoane dragi decedate ar putea supăra utilizatorii, așa că LinkedIn îți permite să raportezi utilizatorii ca decedați, iar formularele de pe site permit solicitările de ștergere sau comemorare a contului persoanei decedate.

Solicitările de comemorare și ștergere necesită data și o dovadă a decesului. Cei dragi trebuie să spună relația de rudenie pe care o au cu decedatul și să prezinte documente legale care să ateste că au autoritatea de a acționa în numele utilizatorului.

Ce se întâmplă cu datele tale personale după ce mori

Legislația privind protecția datelor se aplică doar unei „persoane fizice identificate sau identificabile”, așa că, teoretic, dacă mori, orice obligație de protecție a datelor moare odată cu tine.

Fiind cel mai popular domeniu de pe web, Google se află cel mai probabil pe o vastă mină de aur a datelor tale personale. Ca atare, Google spune că „oamenii se așteaptă ca Google să-ți păstreze informațiile în siguranță, chiar și în cazul în care mori”.

Managerul de cont inactiv de la Google este o modalitate de a prelua controlul asupra datelor tale după moarte. Fie șterge, fie trimite date unui contact de încredere după o anumită perioadă de inactivitate. Google afirmă următoarele: „Ne uităm la mai multe semnale pentru a înțelege dacă încă folosiți contul Google. Acestea includ ultimele conectări, activitatea recentă în Activitatea mea, utilizarea Gmail (de exemplu, aplicația Gmail de pe telefon) și înregistrările Android”.

Dacă mori fără a configura acest lucru, cei dragi pot cere Google să-ți închidă contul sau să primească date de la acesta. Cu toate acestea, Google nu va furniza detalii de conectare în cont.

De asemenea, conturile Microsoft vor fi închise automat după ce au fost inactive timp de doi ani. Microsoft trebuie să primească o citație sau o hotărâre judecătorească pentru a lua în considerare dacă să divulge informațiile unui utilizator unei alte părți.

Pentru utilizatorii Apple, un contact vechi poate fi adăugat la un ID Apple de la iOS 15.2, iPadOS 15.2 și macOS 12.1 și va avea acces la datele din cont după moartea utilizatorului. Acest acces va necesita cheia de acces generată atunci când au fost aleși și certificatul de deces al utilizatorului. Persoanele de contact vechi pot opta și pentru a șterge ID-ul Apple.

Cu toate acestea, persoanele de contact vechi nu pot accesa achizițiile în aplicație sau conținutul media licențiat cumpărat de utilizator, informațiile de plată ale utilizatorului sau informațiile stocate în managerul de parole. De asemenea, Apple nu poate debloca dispozitivele cu coduri de acces, deoarece acestea sunt protejate de criptarea codului de acces. Persoanele care nu sunt persoane de contact vechi ale ID-ului Apple pot solicita în continuare acces cu documentația legală adecvată, care variază în funcție de regiune.

Ce se întâmplă cu criptomonedele tale după ce mori

Dacă vrei ca investițiile tale să fie transmise celor dragi când mori, este important să stabilești un plan pentru a te asigura că monedele tale digitale nu vor ajunge în mormânt cu tine.

De fapt, contabila și experta în active blockchain Kate Waltman a declarat pentru Time, la începutul acestui an, că „se estimează că numărul total de Bitcoin existent (limitat la 21 de milioane) nu va fi niciodată de 21 de milioane, deoarece atât de mulți utilizatori timpurii ai Bitcoin au murit (fără planificarea succesiunii) sau și-au pierdut cheile portofelului și nu își pot recupera fondurile”.

Unii oameni sfătuiesc să îți scrii parola sau fraza de bază pentru portofelul digital și să o încui într-un loc sigur despre care cei dragi știu.

Intimitate post-mortem

O mare parte din viețile noastre private se desfășoară acum prin transferul de date. Acest lucru ridică o preocupare atât pentru platforme, cât și pentru utilizatori: cât de private pot fi, de fapt, aceste date potențial foarte personale?

Spre exemplu, în SUA, în prezent, nu există legi care să se extindă în mod specific la protecția „intimității post-mortem”. Majoritatea termenilor și serviciilor pentru lucruri precum conturile de rețele sociale stabilesc licențe și drepturi între tine și companie, care pot reveni companiei dacă mori. De exemplu, Instagram își rezervă dreptul de a folosi fotografiile tale pentru a face publicitate platformei, care ar putea continua și după moartea ta.

„Regula generală este că deții datele tale, sunt proprietatea ta, în principiu. Dar le deții în comun cu orice platformă pe care le încarci”, a declarat Carl Öhman, lector superior asociat la Departamentul de Guvernare al Universității din Uppsala, pentru Popular Mechanics în martie 2022.

Cu toate acestea, el a explicat că, deoarece oamenii morți nu pot deține proprietăți, companiile devin unicul proprietar al datelor după moarte. După cum a spus Öhman: „Ceea ce se întâmplă cu rămășițele noastre digitale nu este doar o chestiune etică de „cine vreau să am acces la pozele mele pe Instagram”, ci este o discuție politică despre cine ar trebui să poată controla narațiunile noastre colective ale trecutului nostru digital”.