Voucherele pentru plata facturilor, în pom: chiar dacă ești sărac, riști să nu primești cei 1.400 de lei
Nu trece zi să nu avem alte noutăți din zona energetică, iar cele mai multe dintre ele sunt, după cum știm, de natură să ne întristeze sau îngrijoreze. Ceea ce prezentăm astăzi nu face excepție!
Ei bine, se pare că se complică situația voucherelor pentru plata facturilor, dedicate persoanelor vulnerabile din România, în contextul crizei energetice actuale.
Se pare că furnizorii întâmpină o foarte mare problemă legată de lista de beneficiari. Companiile pot doar să se bazeze pe faptul că oamenii sunt corecți și cinstiți când completează declarația pe propria răspundere și anunță că sunt eligibili pentru a primi compensația de la stat.
Furnizorii trag semnalul de alarmă și spun că răspunderea pentru veridicitatea informaţiei trebuie să fie a statului român, iar dacă se găsesc situaţii neconforme, statul are legi în vigoare care îi oferă instrumentele necesare pentru a recupera acel beneficiu.
Cu alte cuvinte, furnizorii sunt puși într-o situație ce pare să-i depășească la această oră, motiv pentru care se cere intervenția Guvernului, fiindcă sistemul actual n-ar fi foarte bine pus la punct.
„În ceea ce priveşte selecţia beneficiarilor, dacă nu se poate face o revenire, pentru că avem această schemă de ajutor direct, promovată de Ministerul Fondurilor Europene, selecţia pe declaraţii pe propria răspundere va introduce o mare problemă.
Nu contestăm, pentru că nu ai cum să identifici un beneficiar la nivel furnizorului, dar declaraţia pe propria răspundere este o declaraţie pe care furnizorul o depozitează cel mult.
Dar răspunderea pentru veridicitatea informaţiei trebuie să fie a statului român, iar dacă se găsesc situaţii neconforme, statul are legi în vigoare care îi oferă instrumentele necesare pentru a recupera acel beneficiu.
Nu poate furnizorul să îndeplinească aceste activităţi. Fiind vorba de bani publici, acestea trebuie îndeplinite de statul român prin instituţiile de resort”, a susținut Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), potrivit Agerpres.
Amintim că, potrivit legii, persoanele ce se regăsesc pe lista cetățenilor considerați a fi vulnerabili, vor beneficia, începând din această iarnă, de sprijin financiar pentru plata facturilor la energie.
Suma aproape se ridică la un salariu minim net pe economie, fiind vorba despre un ajutor de 1.400 de lei, bani ce vor intra în buzunarul românilor cu venituri mici sau aflați în alte situații sociale care îi dezavantajează față de alți cetățeni.
Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:
-700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
-700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.