Sancțiuni pentru mai mulți oficiali nord-coreeni. China și Rusia vin în sprijinul lui Kim Jong un
Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oficialilor nord-coreeni care au legătură cu programele ilegale de armament ale țării, Washingtonul afirmând că rachetele balistice ale Pyongyangului „reprezintă un risc grav pentru regiune și pentru întreaga lume”.
Rachetele Coreei de Nord, un risc grav pentru întreaga lume
Joi, Departamentul Trezoreriei americane a numit persoanele în cauză ca fiind Jon Il Ho, Yu Jin și Kim Su Gil, toate desemnate de Uniunea Europeană pentru sancțiuni în aprilie.
Sancțiunile îngheață orice active ale persoanelor în cauză aflate în SUA și interzic relațiile cu acestea, dar par în mare măsură simbolice.
Ministerul de Externe al Coreei de Sud a anunțat sancțiuni pentru alte șapte persoane, inclusiv un cetățean din Singapore și o persoană din Taiwan, și opt entități. Toți se află deja sub incidența sancțiunilor impuse de SUA între ianuarie 2018 și octombrie 2022, a precizat ministerul.
Japonia a desemnat, de asemenea, trei entități și o persoană fizică pentru noi sancțiuni, a precizat ministerul de externe japonez, inclusiv Grupul Lazarus, suspectat de efectuarea de atacuri cibernetice.
Rusia și China nu sunt de acord cu sancțiunile
China și Rusia au blocat eforturile recente de a impune mai multe sancțiuni ale Națiunilor Unite asupra Coreei de Nord, spunând că acestea ar trebui în schimb să fie relaxate pentru a impulsiona discuțiile și a evita daunele umanitare. Acest lucru a lăsat Washingtonul să se concentreze pe eforturile trilaterale cu Japonia și Coreea de Sud, precum și cu partenerii europeni.
Cele mai recente sancțiuni au fost impuse în urma unui test de rachetă balistică intercontinentală efectuat la 18 noiembrie de Coreea de Nord, parte a unui val record de peste 60 de lansări de rachete în acest an și pe fondul îngrijorărilor că țara ar putea fi pe cale să reia testele cu arme nucleare, care au fost suspendate din 2017.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că testele au amenințat securitatea globală și că ultimele măsuri punitive „subliniază hotărârea noastră susținută de a promova responsabilitatea ca răspuns la ritmul, amploarea și domeniul de aplicare al lansărilor de rachete balistice ale Pyongyangului”.
Trezoreria a declarat că testele cu rachete „demonstrează necesitatea ca toate țările să pună în aplicare pe deplin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”, care sunt menite să împiedice Coreea de Nord să achiziționeze tehnologiile, materialele și veniturile de care are nevoie pentru a-și dezvolta capacitățile nucleare și balistice.
Acesta a declarat că oficialii sancționați, Jon Il Ho și Yu Jin, au jucat roluri cruciale în dezvoltarea armelor de distrugere în masă (ADM) în timp ce au fost director adjunct și, respectiv, director al Departamentului pentru industria de muniții din Coreea de Nord.