01 dec. 2022 | 20:08

UE vrea ca Rusia să plătească pentru reconstrucția Ucrainei: „Am confiscat 20 de miliarde de euro de la oligarhi”

ULTIMA ORĂ
UE vrea ca Rusia să plătească pentru reconstrucția Ucrainei: „Am confiscat 20 de miliarde de euro de la oligarhi”

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat joi, în cadrul discuțiilor privind securitatea regională, că intenționează să discute cu omologii săi orice mijloace legale disponibile pentru a se asigura că Rusia plătește pentru reconstrucția Ucrainei devastate de război.

Cum va fi reconstruită Ucraina

Borrell a vorbit la începutul conferinței ministeriale de două zile din acest an a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se desfășoară în orașul Lodz din centrul Poloniei.

„Mă voi întâlni astăzi cu colegii mei miniștri de externe… Vom explora toate posibilitățile legale pentru a ne asigura că Rusia va plăti pentru distrugerile pe care le provoacă în Ucraina”, a declarat Borrell reporterilor.

El a reamintit că UE a înghețat active rusești în valoare de aproape 20 de miliarde de euro de când Moscova a invadat Ucraina și că sancțiunile occidentale au dus, de asemenea, la înghețarea a 300 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei în întreaga lume.

„Aceste rezerve sunt blocate. Dar de la a fi blocate la a fi confiscate este o diferență puternică”, a spus Borrell.

„Și există proceduri legale care trebuie studiate. Dar propunerea noastră este pe masă… Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucția Ucrainei”.

Polonia găzduiește conferința ministerială din acest an, deoarece această țară deține în prezent președinția rotativă a OSCE, din care fac parte atât Rusia, cât și Ucraina.

Lavrov, interzis în Polonia

Varșovia a refuzat să-i permită ministrului rus de externe Serghei Lavrov, aflat sub sancțiuni europene, să intre în Polonia pentru conferință, ceea ce a declanșat un răspuns furios din partea Moscovei.

În schimb, delegația Rusiei la conferință este condusă de reprezentantul său permanent la OSCE, Alexander Lukașevici.

„Occidentul face exact ceea ce OSCE a fost creată pentru a contracara – creează linii de demarcație”, a declarat Lavrov joi reporterilor.

El a adăugat că „vecinii noștri polonezi au săpat cu sârguință mormântul acestei organizații tot anul, distrugând rămășițele culturii consensului”.

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a negat acuzațiile „scandaloase”, declarând la conferința de la Lodz că „Rusia a fost cea care a respins dialogul reînnoit privind securitatea europeană” în februarie și că de atunci a blocat mai multe decizii ale OSCE.

Prezentă, de asemenea, la Lodz, Victoria Nuland, diplomat de rang înalt al SUA, a declarat că este „optimistă cu privire la viitorul OSCE”.

„La fel cum a eșuat în a învinge Ucraina… (președintele rus Vladimir) Putin a eșuat și în efortul său de a diviza sau distruge OSCE”, a declarat Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice, în fața presei.

OSCE a fost înființată în 1975 – în plin Război Rece – pentru a promova relațiile dintre blocurile occidentale și estice.

În prezent are 57 de state membre, inclusiv țări NATO și aliați ai Moscovei.