Gazprom retrage amenințarea de reducere a livrărilor de gaze către Moldova. Condiția pusă de compania rusă
Producătorul rus de gaze Gazprom și-a retras amenințarea de a reduce livrările de gaze către Moldova începând de luni, dar a declarat că își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri fluxurile în viitor dacă Moldova nu va reuși să facă plățile convenite.
Gazprom poate opri oricând fluxurile de gaze către Moldova
Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că reține livrările de gaze care trec prin această țară în drumul spre Moldova – lucru negat de Kiev – și a declarat că ar putea începe să reducă aceste fluxuri începând de luni.
În cea mai recentă declarație a sa, Gazprom a declarat că societatea moldovenească de gaze naturale Moldovagaz a plătit pentru livrările de gaze din noiembrie, adăugând că a primit plata pentru ceea ce a numit gazul destinat clienților moldoveni, dar care a rămas în Ucraina.
Occidentul se străduiește să stabilească un plafon al prețului petrolului care să afecteze Rusia
Cu toate acestea, Gazprom a acuzat Moldova de „încălcări regulate” ale obligațiilor de plată și a adăugat:
„Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau de a suspenda complet livrările în caz de încălcare a plăților”.
Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, a declarat luni că factura de gaz în avans pentru luna noiembrie s-a dublat, ajungând la 42 de milioane de dolari, pe fondul creșterii cererii de gaz din partea regiunii moldovenești separatiste Transnistria, unde sunt staționate trupe rusești. El a spus că Moldovagaz a plătit această sumă.
Într-un semn că fluxurile au fost neîntrerupte, Gazprom a declarat separat luni că va livra luni 42,2 milioane de metri cubi de gaze către Europa prin Ucraina, în scădere doar ușor față de nivelul de duminică, de 42,6 mcm. Ambele cifre includ fluxurile către Moldova.
În urmă cu o săptămână, Gazprom a amenințat că va reduce livrările de gaze naturale prin ultimul gazoduct care se îndreaptă spre Europa via Ucraina, afirmând că cantitatea pe care o furnizează pentru Moldova nu ajunge în fosta republică sovietică.
Gazprom spune că compania de gaze a celei mai sărace țări din Europa, Moldovagaz, a plătit o parte din fluxurile de gaze din noiembrie, conform contractului său. Aceasta a adăugat că aproape 25 de milioane de metri cubi au fost furnizate în această lună, dar nu au fost plătite.
Compania rusă de stat a scris pe Twitter că, dacă „dezechilibrul observat în timpul tranzitului de gaze către consumatorii moldoveni prin Ucraina continuă”, Gazprom „va începe să își reducă livrările de gaze” prin Ucraina începând de luni.
Moldova și Ucraina, în relații dificile cu Gazprom
Atât Moldova, cât și Ucraina au ripostat la Gazprom, Ucraina afirmând că toate livrările pe care Rusia le-a trimis prin țară au fost „transferate integral” către Moldova.
„Nu este prima dată când Rusia recurge la folosirea gazului ca instrument de presiune politică. Aceasta este o manipulare grosolană a faptelor pentru a justifica decizia de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze către țările europene„, a declarat Olha Belkova, de la Operatorul sistemului de transport de gaze din Ucraina.
Este cea mai recentă escaladare după ce Rusia a întrerupt majoritatea fluxurilor de gaze naturale către Europa pe fondul războiului din Ucraina, pe care liderii europeni l-au numit șantaj energetic, iar Gazprom a pus-o pe seama problemelor de întreținere și de plată. În afară de conducta care traversează Ucraina, o altă conductă mai aduce gazul rusesc pe sub Marea Neagră către Turcia.