28 nov. 2022 | 12:47

Câtă apă trebuie să bei, de fapt: este adevărat mitul celor doi litri pe zi?

ACTUALITATE
Câtă apă trebuie să bei, de fapt: este adevărat mitul celor doi litri pe zi?

Trebuie să bei opt pahare de apă pe zi? Este complicat. Nu este clar de unde provine exact mitul potrivit căruia oamenii trebuie să bea doi litri de apă pe zi, dar probabil l-am auzit cu toții la un moment dat în viața noastră.

Dovezile pentru această afirmație au fost în mare măsură dezmințite. Studiile anterioare s-au bazat pe oameni care își aminteau câtă apă au băut, ceea ce are o precizie scăzută.

Pentru a oferi o estimare mai precisă a câtă apă avem nevoie, de fapt, un nou studiu a recrutat peste 5.600 de oameni de toate vârstele, din 26 de țări din întreaga lume.

Cercetătorii au oferit participanților o sută de mililitri de apă îmbogățită cu 5% „apă dublu etichetată”. Apa cu etichetă dublă este adesea folosită pentru experimente de metabolism, deoarece oferă o modalitate de a urmări cât de rapid se mișcă substanțele chimice prin organism.

Câtă apă trebuie să bei pe zi

Acest tip de apă conține izotopi neobișnuiți de hidrogen, numiți deuteriu. Ei au un neutron suplimentar în nucleul lor, făcând atomii individuali de două ori mai grei decât un atom de hidrogen normal, care are doar un proton și fără neutroni.

Apa grea rezultată, care este cu 10 la sută mai grea decât apa normală, este sigură de băut în cantități mici. Această apă grea este, de asemenea, amestecată cu apă care conține un izotop de oxigen, Oxygen-18, care are 8 protoni și 10 neutroni în interiorul fiecărui atom (în loc de cei 8 obișnuiți ai fiecăruia). Acesta este un tip de oxigen stabil, natural, care reprezintă 0,2% din aerul pe care îl respirăm.

„Dacă măsori rata cu care o persoană elimină acei izotopi stabili prin urină pe parcursul unei săptămâni, izotopul de hidrogen poate spune câtă apă înlocuiește, iar eliminarea izotopului de oxigen ne poate spune câte calorii arde”, spune Dale Schoeller, un om de știință în nutriție, coautor al studiului.

Laboratorul de la Universitatea din Wisconsin-Madison, unde lucrează Schoeller, a inițiat pentru prima dată experimentul la oameni în anii 1980. În studiul lor recent, publicat în Science, echipa arată că aportul zilnic de apă variază foarte mult în funcție de vârstă, sex, niveluri de activitate și climă.

„Studiul actual indică în mod clar că o singură cantitate nu se potrivește tuturor regulilor de apă potabilă, iar sugestia comună că ar trebui să bem opt pahare de apă pe zi (aproximativ doi litri) nu este susținută de dovezi obiective”, scriu cercetătorii.

Studiul a arătat că bărbații consumă aproximativ o jumătate de litru de apă mai mult în fiecare zi decât femeile. De exemplu, un tânăr de 20 de ani care nu este atletic, cântărește 70 kg și locuiește într-o țară dezvoltată la nivelul mării, cu 50% umiditate și o temperatură medie a aerului de 10°C, va consuma aproximativ 3,2 litri de apă pe zi. O femeie neatletică de aceeași vârstă care locuiește în aceeași locație va avea o cifră de aproximativ 2,7 litri pe zi.

Pentru fiecare 50 de kilograme suplimentare de greutate corporală, volumul de apă crește cu 0,7 litri pe zi. De asemenea, o creștere de 50% a umidității crește consumul de apă cu 0,3 litri, conform studiului.