26 nov. 2022 | 14:55

Cum te „fură” statul, dacă bagi bani în Pilonul 2 de pensii: pierzi o sumă uriașă pe parcursul vieții și nici nu ai habar

ACTUALITATE
Cum te

Aproape opt milioane de români contribuie cu bani frumoși la Pilonul 2 de pensii private, în speranța că vor avea o pensie decentă la bătrânețe, atunci când nu vor mai putea munci și vor ieși din activitatea profesională pe care o desfășoară acum.

Doar că situația banilor de la Pilonul 2 este destul de complicată, iar în spatele acestui mecanism stă statul, care este unul dintre marii câștigători.

Prin impozitele pe dividendele de la Pilonul 2 de pensii private, statului îi intră în vistierie o sumă amețitoare. Poate fi prea mult spus că „fură” acești bani, dar dacă ne gândim că ei ar trebui să ajungă să contribuie la un nivel de trai al românului de rând, al muncitorului cinstit, pe care apasă deja foarte multe poveri tot impuse de stat, alte taxe, impozite, accize, contribuții etc, putem privi lucrurile și din această perspectivă.

Conform unei declarații făcute recent de Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, bugetul statului român se umple cu 150 de milioane de lei prin impozitarea dividendelor de la Pilonul de pensii.

Mai grav este că participanții pierd, în paralel, 100 de milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de oficialul BNR.

Ce se întâmplă, de fapt, cu banii tăi de la Pilonul 2. Opt milioane de români trăiesc și plătesc fără să știe

“Aş vrea să vorbesc despre două schimbări legislative care sunt amplu dezbătute în această perioadă, şi anume OUG-ul de tăiere a comisioanelor unde, am realizat singur calculele, 50 de milioane de lei s-ar muta de la administratori la participanţii de fonduri de pensii.

Se plănuieşte tăierea comisionului din contribuţii, de 0,5%. Mai este o altă ordonanţă, cred că s-a şi aprobat de către plenul Parlamentului, OG 16 care introduce impozitarea dividendelor. La fel am făcut calculele. 150 de milioane de lei pleacă de la participanţi la stat, impozit pe dividende. E o estimare grosieră, dar e destul de simplu calculul. Ştim cât sunt dividendele, ştim cât sunt activele.

Deci 50 de milioane de lei pleacă de la administratori la participanţi, de la participanţi pleacă 150 de milioane de lei la stat. Deci la finalul zilei, din cele două proiecte legislative avem următoarele cifre: administratorii închid ziua cu minus 50 de milioane de lei, participanţii închid ziua cu minus 100 de milioane de lei, statul închide ziua cu 150 de milioane de lei”, a declarat reprezentantul Băncii Naționale a României.