Viitorul va fi plin de lucruri interesante: cum ”construim” acum casele ce par SF
BioHome3D este realizat în întregime din fibre de lemn durabile și bio-rășini.
În condițiile în care Statele Unite se confruntă cu o penurie istorică de locuințe, cercetătorii de la Universitatea din Maine cred că ar fi putut găsi o soluție la această problemă. Folosind una dintre cele mai mari imprimante 3D din lume, Centrul de Structuri și Compozite Avansate (ASCC) al universității a creat recent prima casă imprimată 3D realizată în întregime din materiale bio.
Găsirea unei modalități de a produce case imprimate 3D la scară este o provocare pe care mulți au încercat să o abordeze în ultimii ani. Până în prezent, cele mai multe soluții au implicat utilizarea betonului sau a lutului și a metodelor tradiționale de construcție, cum ar fi încadrarea din lemn.
Prototipul de 600 de metri pătrați al centrului are podele, pereți și un acoperiș imprimate 3D din fibre de lemn și rășini biologice din surse durabile. Casa este, de asemenea, complet reciclabilă și nu necesită săptămâni și luni de timp de construcție la fața locului pentru asamblare. După imprimarea 3D a patru module, centrul a asamblat BioHome3D în jumătate de zi. Apoi i-a luat unui electrician aproximativ două ore pentru a conecta casa pentru electricitate.
„BioHome3D” de la ASCC este diferit
ASCC sugerează că BioHome3D ar putea ajuta la abordarea penuriei de locuințe din SUA prin reducerea materialelor și a forței de muncă necesare pentru a construi case la prețuri accesibile. Numai în Maine, există o penurie tot mai mare de aproximativ 20.000 de unități de locuințe în tot statul.
Merită remarcat că deficitul de locuințe din SUA precede pandemiei și problemele legate de lanțul de aprovizionare care au apărut odată cu aceasta.
Jenny Schuetz, un membru senior la The Brookings Institution, susține că problemele actuale legate de locuințe pot fi urmărite până la legile restrictive de zonare și reglementările de utilizare a terenurilor care permit rezidenților să blocheze încercările de a construi mai multe case în cartierele lor. Cu alte cuvinte, este mai bine să privim criza locuințelor ca o problemă de politică, nu tehnologică.
Asta nu înseamnă că tehnologia nu are un rol de jucat în îmbunătățirea locuințelor. Cimentul, ingredientul cheie al betonului, are o amprentă masivă de carbon. Începând cu 2018, producția globală a materialului a contribuit la aproximativ 8% din emisiile anuale cu efect de seră sau la o poluare mai mare decât a fost produsă de întreaga industrie aeriană. Reducerea sau eliminarea completă a nevoii de beton în construcția de case ar putea schimba jocul pentru mediu.