24 nov. 2022 | 10:08

SuperGPS-ul te va găsi și în „gaură de șarpe”: GPS-ul clasic are zilele numărate

ACTUALITATE
SuperGPS-ul te va găsi și în „gaură de șarpe”: GPS-ul clasic are zilele numărate

Mulți dintre noi se bazează pe GPS pentru a estima timpul de călătorie, pentru a ne găsi drumul către locuri noi, pentru a evita aglomerația din trafic și, în general, pentru a evita să ne rătăcim.

Cu toate astea, aceasta nu este întotdeauna cea mai fiabilă tehnologie, mai ales în zonele urbane. Raterurile date de la Uber sau Bolt sunt cel mai bun exemplu în acest sens.

GPS-ul clasic, pe cale să devină istorie

Cercetătorii au inventat o tehnologie nouă și îmbunătățită care ar putea înlocui, în cele din urmă, GPS-ul clasic. Numit SuperGPS, are o precizie de 10 centimetri și nu se bazează pe sistemele de navigație prin satelit.

Noua abordare folosește rețele similare cu rețelele celulare, dar în loc să transmită date pe telefon, rețeaua primește date precise de la dispozitiv.

„Ne-am dat seama că rețeaua de telecomunicații ar putea fi transformată într-un sistem alternativ de poziționare foarte precis, independent de GPS”, a declarat fizicianul Jeroen Koelemeij de la Vrije Universiteit Amsterdam din Olanda.

„Am reușit și am dezvoltat cu succes un sistem care poate oferi conectivitate la fel ca rețelele mobile și Wi-Fi existente, precum și o poziționare precisă și o distribuție a timpului”, a mai spus acesta.

Sistemul implementează, de asemenea, o lățime de bandă a semnalului radio care este mult mai mare decât în ​​mod normal.

Această lățime de bandă suplimentară rezolvă una dintre cele mai mari probleme ale GPS-ului standard, și anume că semnalele radio se reflectă în clădiri și pot deveni confunzate și confuzante.

„Acest lucru poate face GPS-ul nefiabil în mediul urban, de exemplu, ceea ce poate fi o problemă dacă vrem vreodată să folosim vehicule autonome”, spune inginerul electricist Christiaan Tiberius, de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda.

Pe lângă vehiculele autonome, noul sistem ar putea fi util și atunci când vorbim despre planificarea rețelelor de comunicații cuantice.

Rămâne de văzut cât de repede va reuși tehnologia să fie implementată la nivel global, astfel încât să poate fi folosită de toți oamenii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele