Cine câștigă Campionatul Mondial 2022 din Qatar, conform inteligenței artificiale
Cupa Mondială 2022 este în toi, iar oamenii încearcă deja să facă predicții cu privire la cine are șanse reale de a câștiga campionatul.
Un model de inteligență artificială de la Institutul Alan Turing a prezis rezultatul controversatei Cupe Mondiale de anul acesta. Rămâne de văzut dacă se va adeveri.
Pentru a face predicția, echipa a avut nevoie de date și, din fericire, a avut de unde să culeagă.
„După ce am experimentat succesul modelului nostru de a prezice rezultatele Cupelor Mondiale din 2014 și 2018, am decis să folosim toate rezultatele internaționale de la Cupa Mondială din 2002 până în prezent”, a explicat echipa de la Institutul Alan Turing, într-un comunicat de presă.
Algoritmul, bazat pe un model anterior utilizat pentru jocurile non-internaționale, folosește statisticile bayesiene pentru a prezice cel mai probabil scor pentru fiecare meci.
Echipa care are șanse reale, în viziunea AI, de a câștiga Campionatul Mondial 2022 din Qatar
Aplicând metoda la toate meciurile acestei Cupe Mondiale în 100.000 de simulări, s-au decis câștigătorii, înainte ca meciurile să fie jucate.
„Brazilia este marea favorită, cu aproximativ 25% șanse de câștig, în timp ce Belgia și Argentina sunt, de asemenea, foarte apreciate”.
Analiza a arătat că Brazilia are șanse reale să câștige Cupa Mondială, Belgia plasându-se pe locul doi, Argentina pe locul trei, Franța pe locul patru și Anglia pe locul cinci. Urmează Spania, Țările de Jos, Danemarca, Portugalia și Croația.
Echipa a subliniat că există și alți factori pe care nu îi pot include în modelele lor, inclusiv vremea, adaptarea la fusurile orare și performanțele jucătorilor.
Bineînțeles, există și alte variabile care s-ar putea să strice predicțiile AI-ului.
„Fanii Angliei trebuie să fie conștienți de faptul că nu toate echipele sunt adepte ale loviturilor de departajare”, explică ei. „Cu toate acestea, în loc să strângem date istorice despre succesul privind loviturile de departajare, am adoptat o abordare mai simplă de a atribui o șansă de 50/50”, s-a mai notat.