Informația momentului pentru angajații români: s-a întâmplat cu salariile lor în 2022, este oficial
Majoritatea românilor nu se mai descurcă cu cheltuielile în casă, cu facturile la utilități, cu coșul zilnic de alimente. Din păcate, nici angajatorii nu au fost foarte generoși în acest an pentru a acoperi rata inflației cu majorări salariale.
CEC Bank, împreună cu comparatorul bancar FinZoom.ro, au realizat un studiu legat de salariile românilor, majorările de care s-au bucurat în 2022 și, mai ales, cele de care nu s-au bucurat. Cu această ocazie, am aflat că doar unui număr de 27,7% dintre români le-au crescut salariile pe parcursul anului, iar pentru cei mai mulți dintre ei, acestea au fost infime, până la 5%.
Salariile românilor nu acoperă inflația
Din cei 27,7% dintre români care s-au bucurat o majorare în 2022, aproximativ 47,1% au avut o creștere de până la 5%. În cazul a 36,8%, majorarea a fost între 5 și 10%. Din păcate, cea mai îngrijorătoare este situația a 61,6% dintre respondenți, oameni care nu au beneficiat de niciun fel de creștere. De majorări între 10 și 20% au profitat aproximativ 10,9% dintre chestionați. Doar 10,6% au refuzat să răspundă la întrebarea legată de venituri.
Sondajul din spatele valorilor de mai sus a fost realizat în luna octombrie și, cu această ocazie, aflăm și alte detalii interesante legate de practicile din piață. Pe sistemul banul la ban trage, de majorări salariale au beneficiat aproape exclusiv cei cu câștiguri peste medie și studii superioare.
Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă asta, gândește-te că, dintre cei cu salarii peste 10.000 de lei, aproximativ 45,2% dintre respondenți s-au bucurat de creștere salarială în 2022. Procentul scade la 34,5% pentru cei cu lefuri între 2500 și 5000 de lei, pe când cei cu salarii mici, sub 2500 de lei/lună, ponderea celor cu majorări a fost de doar 20,7%.
Tot în căutarea discrepanțelor vizavi de majorări, cei mai privilegiați au fost cei cu studii post-universitare, master și doctorat. Din rândul lor, 38,6% s-au bucurat de salarii mai mari, în timp ce procentul scade la 28,4% pentru cei cu studii superioare și studii medii.