Cutremur pe piața imobiliară din România, se întâmplă de la o lună la alta: nu mai înțelege nimeni prețurile la apartamente
Piața imobiliară din România continuă să ridice numeroase semne de întrebare pentru experții din domeniul construcțiilor și investițiilor. În mare parte, bula imobiliară pare să fi explodat pe meleaguri mioritice, dar mai sunt câțiva optimiști care se ancorează în excepții.
România trece printr-o criză economică de proporții fabuloase, cu consecințe pe care mulți dintre noi le resimțim deja, la prețul energiei, carburanților, dar și alimentelor. Cele mai ciudat urmări ale tensiunilor din piața economică se resimt însă asupra tranzacțiilor imobiliare. Prețurile la apartamente se schimbă de la o lună la alta, chiar dacă numărul tranzacțiilor s-a dus deja brusc în jos în cea mai mare parte a țării noastre.
Românii nu se mai aruncă la apartamente noi: ce s-a întâmplat cu prețurile
În cel de-al treilea trimestru din 2022, comparativ cu cele trei luni anterioare, prețul apartamentelor s-a dus în jos cu aproximativ 1,8%. Excepția de la acest trend vine de la 3-4 orașe mai importante, unde tine să fie din ce în ce mai inaccesibil, dacă nu imposibil, să pui mâna pe o locuință la un preț decent. Orașele cu pricina sunt București, Cluj, Brașov, Timișoara și, într-o măsură semnificativ mai mică, Iași.
Pe ansamblu, conform datelor agregate de Imobiliare.ro, de la un an la altul, creșterea prețurilor pentru apartamente este de aproximativ 9,2% la nivelul întregii țări. Chiar dacă metru pătrat construit este semnificativ mai mare în Cluj decât în București, cele mai scumpe locuințe se găsesc în Capitală, în zona centrală și ultra centrală. Aici s-a ajuns la 2568 de euro pe metru pătrat util, după un ușor avans trimestrial de aproximativ 1%, în timp ce cel anual este de 10,5%.
Dacă te uiți la zonele semi-centrale, tarifele scad brusc la aproximativ 1769 de euro pe metru pătrat, cu o depreciere de aproximativ 1,7% de la un trimestru la altul, în contextul în care, pe 12 luni, s-a înregistrat o creștere de doar 2,1%. La periferia Capitalei ajungi la 1522 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 0,5% la trei luni. Cu alte cuvinte, trendul general, chiar și în București, este negativ. Doar apartamentele foarte scumpe au devenit și mai scumpe, dar cele pentru români ”obișnuiți” se ieftinesc pe zi ce trece, ca o consecință a crizei financiare și energetice.
Ca referință, în Cluj, vorbim de 2708 euro pentru un metru pătrat util, în creștere cu 0,3% la trei luni și 14,6% – anual. Cea mai ciudată este situația la periferia Clujului, unde prețul este de 2177 de euro pe metru pătrat, în timp ce creșterea anuală este de 20,9%, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.
În Timișoara dai 1657 de euro pe metru pătrat, cu 1,6% în creștere trimestrială și 12,3%, creștere anuală. La periferie, creșterea față de 2021 este de doar 7,2% până la 1423 de euro. În Iași, devalorizarea trimestrială este de 2,3%, în timp ce anul vorbim de o creștere de 14,8%, până la 1896 de euro, conform EVZ.