16 nov. 2022 | 09:10

Statele dezvoltate, în risc „real” de recesiune. Cele mai afectate state vor fi cele mai sărace, avertizează șeful OMC

ULTIMA ORĂ
Statele dezvoltate, în risc „real” de recesiune. Cele mai afectate state vor fi cele mai sărace, avertizează șeful OMC

Șeful Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) a avertizat miercuri că mai multe economii majore se confruntă cu un risc real de a intra în recesiune, în condițiile în care războiul din Ucraina, creșterea costurilor cu alimentele și combustibilii și inflația în creștere întunecă perspectivele globale.

„S-ar putea să nu se întâmple peste tot, dar mai multe țări cheie riscă să alunece în recesiune”, a declarat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, în marja reuniunii liderilor G20 de la Bali, Indonezia.

„Desigur, impactul acestui lucru poate fi destul de semnificativ pentru piețele emergente și țările sărace, care au nevoie de cererea externă din partea țărilor dezvoltate pentru a-și reveni.”

„Există atât de multe incertitudini”

Organismul comercial cu sediul la Geneva a estimat luna trecută că schimburile comerciale mondiale vor crește cu doar 1,0% în 2023, în scădere drastică față de o creștere estimată de 3,5% pentru acest an.

„Există atât de multe incertitudini, iar majoritatea riscurilor sunt pe partea negativă”, cum ar fi consecințele războiului din Ucraina și efectele inflației, a spus ea, potrivit Reuters.

Cea de-a doua zi de discuții a liderilor Grupului celor 20 (G20) de miercuri a fost întreruptă de o reuniune de urgență pentru a discuta despre rapoartele privind aterizarea unor rachete pe teritoriul Poloniei, ceea ce a sporit incertitudinea cu privire la consecințele economice ale războiului din Ucraina.

Okonjo-Iweala a declarat că a cerut liderilor G20 să elimine treptat restricțiile la exportul de alimente, care au fost în creștere și care afectează țările sărace prin creșterea prețurilor la alimente.

Unul dintre singurele puncte pozitive

Printre puținele puncte pozitive pe care le-a remarcat, președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping s-au întâlnit în marja summitului G20 pentru a repara legăturile bilaterale tensionate, care se numără printre incertitudinile care apasă asupra perspectivelor de redresare globală.

„Nu vrem să citim prea mult în asta, dar este întotdeauna bine când cele mai mari două economii din lume vorbesc între ele”, a declarat Okonjo-Iweala despre summitul SUA-China.

„Cu siguranță, în ceea ce privește comerțul, este foarte util.”

Okonjo-Iweala a declarat că este „foarte încrezătoare” că se vor face unele progrese în reformarea sistemului de soluționare a litigiilor din cadrul OMC, care a fost paralizat din 2019, când administrația fostului președinte american Donald Trump a blocat numirea judecătorilor pentru un organism de apel care arbitrează disputele comerciale globale.

„Americanii se consultă în mod activ cu alți membri la nivel informal”, a spus ea, adăugând că angajamentul mai puternic al SUA va contribui la accelerarea progreselor în ceea ce privește reforma de la începutul anului viitor.

În cadrul unei reuniuni din septembrie, miniștrii comerțului din țările cu economii avansate din G7 au convenit să depună eforturi pentru a avea un sistem funcțional de soluționare a litigiilor în cadrul OMC până în 2024.