Drama celor născuți înainte de 1970, în România: e criză de forță de muncă, dar locul lor nu mai este în societate
Pe de o parte, România se confruntă cu o criză acută de personal. Pe de altă parte, un procent foarte mare dintre români întâmpină dificultăți majore în a reintra în câmpul muncii. Dacă ești născut înainte de 1970, șansele de angajare scad drastic.
Experții în recrutare trag un semnal de alarmă când vine vorba de angajarea românilor peste 50 de ani. Nici măcar nu contează domeniul în care acumulat experiență sau ai făcut studii, dacă te-ai născut înainte de anii `70, dificultățile pe care le întâmpini sunt majore. Dacă îți pierzi locul de muncă între 45 și 50 de ani, șansele să-ți găsești un alt loc de muncă nu sunt deloc optimiste.
Ca referință, conform INS, la nivel național, există aproximativ 432.700 de șomeri, în creștere de la o lună la alta, iar ce mai mulți dintre ei sunt peste 45 de ani, cu o mențiune importantă. Numărul bărbaților aflați în căutarea unui loc de muncă este mai mare decât cel al femeilor.
Patronii sunt mai optimiști decât experții în recrutare
„La 40-50 de ani, școala pe care ai făcut-o, diploma pe care ai obținut-o nu mai au absolut nicio relevanță. Și, da, cei de 50 de ani își găsesc foarte greu de lucru, indiferent de domeniu și de pregătirea lor. Sunt și excepții, desigur”, este de părere George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști HR de la noi, conform Adevărul.ro.
Mulți angajatori sunt de părere că îți găsești ușor de lucru indiferent de vârstă din cauza crizei acute de personal din aproape toate domeniile.
„Din experiența mea ca angajator, vă spun că aș angaja persoane trecute de 50 de ani care mi-ar cere de lucru. Pentru că au experiență, atâta câtă au. Că în ultimii 30 de ani nu prea s-au format, nu prea s-au calificat, e alt subiect, dar, oricum, au mai multă experiență decât alții. Pe de altă parte, contează și ce fel de muncă prestează”, spune Radu Godeanu, vicepreședinte al asociației patronale UGIR-1903.
În opinia lui Godeanu, avantajul celor născuți înainte de 1970 este desprins din abilitatea lor de a coordona o echipă. „Ar ști să facă un asemenea lucru, comparativ cu unul mai tânăr care, poate, nu s-ar înțelege cu echipa. Eu am lucrat mult pe șantier și vorbesc despre echipe, nu despre munca în birouri. Am auzit și eu de cazuri de oameni care se plâng, dar gândiți-vă câtă lipsă de forță de muncă există în România. Mi-e greu să cred că nu-și găsesc de muncă.
Singura discuție despre care știu că apare în zona patronatelor este aceea că nu avem forță de muncă și nu că nu angajăm în vârstă sau în nevârstă. Nu ai pe cine să angajezi, acesta este subiectul. Și angajezi pe oricine, fie că e bun sau rău, și vezi apoi. Dacă nu ai deloc, începi cu cei ai”, a adăugat reprezentantul patronatelor.
Un pic trist este faptul că, deși își găsesc greu de lucru, oamenii între 45 și 50 de ani vin la pachet cu avantaje importante vizavi de performanță. ”Vârsta aceasta de peste 45-50 de ani, atât la bărbați, cât și la femei, este una care aduce beneficii firmei. Pentru că nu mai au nici copii mici, nu există riscul de concedii medicale, de nașteri sau mai știu eu ce altceva. Aceasta este o vârstă care te lasă la locul de muncă toată ziua”, concluzionează Godeanu.