Are șase metri lungime și se afla pe fundul Oceanului Atlantic. Ce au găsit scafandrii în Triunghiul Bermudelor
Exploratorii au străbătut Oceanul Atlantic în căutarea unor artefacte din Al Doilea Război Mondial pierdute pe mare, dar au dat peste altceva – o bucată de 6 metri lungime de resturi de la naveta spațială Challenger, care a fost distrusă la scurt timp după decolare în 1986.
History Channel și NASA au dezvăluit joi că segmentul Challenger a fost descoperit în largul coastei de est a Floridei în timpul filmărilor pentru un nou serial intitulat „Triunghiul Bermudelor: Into Cursed Waters”.
Toți membrii echipajului au murit după lansare
Nava Challenger s-a dezintegrat după lansarea sa la 28 ianuarie 1986, ucigând toți cei șapte membri ai echipajului de la bord, inclusiv un profesor care urma să devină primul civil în spațiu. Telespectatorii, în special elevii din școlile din SUA, au urmărit cu groază transmisia în direct a exploziei din acea dimineață.
„În prezent, NASA analizează ce acțiuni suplimentare ar putea lua cu privire la artefact care să onoreze în mod corespunzător moștenirea astronauților căzuți pe Challenger și a familiilor care i-au iubit”, a precizat agenția spațială într-un comunicat de presă.
Mike Barnette, un explorator subacvatic care a condus echipajul care a găsit artefactul navetei, își amintește că a urmărit tragedia la televizor în clasa sa de liceu. El a spus că a fost „sobru” să realizeze că echipa sa a găsit o bucată din nava spațială – primul rest descoperit de când bucăți din navetă au fost aduse la țărm în 1996.
„Aproape că pot simți mirosurile din acea zi”, a declarat Barnette pentru CNN într-un interviu telefonic, referindu-se la ziua în care Challenger a explodat. „Mi-a rămas atât de bine imprimat în creier”.
Barnette și echipa sa de investigatori au pornit în luna martie să cerceteze locurile suspecte de naufragiu din Triunghiul Bermudelor, o porțiune din nordul Oceanului Atlantic despre care se spune că ar fi locul a zeci de naufragii și prăbușiri de avioane. De asemenea, echipa a pus ochii pe o zonă din afara triunghiului, chiar în largul coastei spațiale din Florida, unde NASA a lansat rachete încă de la înființare.
Echipa căuta un avion de salvare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care a dispărut în mod misterios în decembrie 1945, dar un obiect mai modern, acoperit parțial de nisip pe fundul mării, a stârnit interesul și a determinat echipa de scafandri să continue investigațiile, potrivit History Channel.
În timpul primei scufundări, Barnette a spus că o furtună a făcut ca apa să devină atât de tulbure încât era ca și cum ai înota în bere. „Am avut o vizibilitate teribilă”, a spus el.
Scafandrii au efectuat o a doua excursie în luna mai și în cele din urmă au capturat imagini clare ale epavei. Aceștia au adus dovezi ale descoperirii lor astronautului NASA pensionat Bruce Melnick, un prieten de lungă durată al lui Barnette, care a sugerat imediat că ar putea fi vorba de resturi de la dezastrul Challenger.
Plăcile pătrate distincte de pe Challenger le-au dat de înțeles exploratorilor, sugerând că descoperiseră o bucată mare din partea inferioară a orbitorului. Partea inferioară era acoperită cu mii de plăci de silicon care protejau naveta de căldură la revenirea din spațiu în atmosfera terestră.
„Ziua de 28 ianuarie 1986 pare încă ca și cum ar fi fost ieri”
Echipa și-a predat descoperirile către NASA în luna august, iar agenția spațială a confirmat recent originea resturilor după ce a analizat imaginile din timpul scufundării, potrivit unui comunicat de presă.
Ultima misiune Challenger urma să transporte șapte persoane în spațiu – astronauții NASA Francis Scobee, Michael Smith, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Judith Resnik și Gregory Jarvis, precum și Christa McAuliffe, o profesoară din New Hampshire care urma să devină primul cetățean pasager al navetei spațiale, ca parte a unui nou program NASA.
Însă, la 73 de secunde după decolarea de la locul de lansare din Florida, Challenger a explodat, ucigându-i pe toți cei aflați la bord. O investigație a NASA a dezvăluit ulterior că un inel de etanșare „O-ring” din cauciuc de pe unul dintre propulsoarele de propulsie ale rachetei Challenger s-a defectat din cauza faptului că a fost expus la temperaturi neobișnuit de scăzute în timp ce naveta spațială se afla pe platforma de lansare. Aceasta a provocat o scurgere de gaze extrem de explozive, care a dus în cele din urmă la explozia catastrofală.
„Deși au trecut aproape 37 de ani de când șapte exploratori îndrăzneți și curajoși și-au pierdut viața la bordul Challenger, această tragedie va rămâne pentru totdeauna întipărită în memoria colectivă a țării noastre. Pentru milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv pentru mine, ziua de 28 ianuarie 1986 pare încă ca și cum ar fi fost ieri”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un comunicat.