Nu-ți mai trebuie căldură, că nu mai vine iarna: singurul ”beneficiu” al încălzirii globale, confirmat de cercetători
În urmă cu 20 – 30 de ani, în octombrie venea prima zăpadă, la mijlocul lui noiembrie nici nu mai mergeai la școală pentru că nu aveai cum să ajungi din cauza nămeților. Acele vremuri au apus de mult timp, iar la cum merge încălzirea globală, este improbabil să mai revină.
În contextul inflației accelerate și al exploziei prețurilor la energie și carburant, interesul pentru încălzire globală și schimbări climatice este foarte aproape de zero. Din acest motiv, avertismentul Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S) ar trebui să fie difuzat constant pe toate posturile de televiziune. Din păcate, nu este genul de informație care face trafic, mai ales în aceeași săptămână cu Black Friday 2022 la eMag.
Cele mai ridicate temperaturi din toate timpurile, în noiembrie
Fără niciun dubiu, cel puțin în Europa dacă nu la nivel global, în luna octombrie, temperaturile medii au cele mai ridicate înregistrate vreodată în această perioadă, detașat. În același comunicat al Copernicus, dacă luăm ca referință doar 1991 – 2020, se menționează că în luna octombrie a acestui an au fost temperaturi cu aproape 2 grade mai ridicate.
Acest anunț trist vine după ce, în vara acestui an, serviciul european de meteorologie confirmat că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, cu aproximativ 1,34% grade Celsius peste temperaturile normale, conform Agerpres.
„Consecințele grave ale schimbărilor climatice sunt acum clare și avem nevoie de o acțiune ambițioasă în domeniul climei la COP27 pentru a ne asigura că emisiile sunt reduse în scopul de a stabiliza temperaturile aproape de obiectivul de 1,5 grade stabilit prin Acordul de la Paris”, a comentat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus, citată de Profit.ro.
Din câte atrag atenția oficialii europeni, ”un val de căldură a dus la temperaturi zilnice record în Europa de Vest și la o lună octombrie cu temperaturi record pentru Austria, Elveția și Franța, dar și pentru o mare parte din Italia și Spania.” În contextul schimbărilor climatice din ultimii ani, este important de reținut că Europa se încălzește cel mai rapid dintre toate regiunile lumii, creșterea este cam de două ori mai accelerată comparativ cu alte zone.