08 nov. 2022 | 17:41

Scumpirile continuă și surprind prin agresivitate: salariile sunt din ce în ce mai mici

ACTUALITATE
Scumpirile continuă și surprind prin agresivitate: salariile sunt din ce în ce mai mici

Chiar dacă ești plătit cu aceeași sumă de bani ca în urmă cu un an de zile, să spunem, de fapt puterea ta de cumpărare a scăzut, din cauza inflației. Din păcate, fenomenul e unul amplu răspândit, atât în Europa Centrală și de Est, cât și în Occident.

Vorbim despre o perioadă care ne diminuează considerabil puterea financiară. Fără îndoială că ai observat faptul că nu mai poți să cumperi cu 100 de lei ceea ce puteai cumpăra în urmă cu șase luni sau un an de zile. Aceasta este cea mai practică explicație pentru cum acționează inflația.

În lipsa unor creșteri ale veniturilor, fie ele din salarii, pensii sau alte surse, oamenii se văd tot mai neputincioși din punct de vedere economic, iar banii parcă nu mai au nicio valoare.

Situația României nu este cea mai gravă, deși trăind aici avem impresia că noi o ducem cel mai greu. Conform Institutului Național de Statistică (INS), noi aveam în luna septembrie a acestui an o rată anuală a inflației de aproape 16%. Economiștii cred că ne apropiem de 17% în octombrie. Practic, de la o lună la alta suportăm scumpiri peste scumpiri. Doar că la alți vecini din regiune lucrurile stau chiar mai rău decât la noi și nu suntem departe nici de țări puternice, cum ar fi Franța și Germania – motorul economic al Europei.

La vecinii unguri, de exemplu, rata anuală a inflației a sărit de 20%. Această inflație are un efect negativ dublu pentru persoanele datoare la bănci, din cauză că băncile centrale apelează în această perioadă la scumpirea dobânzilor, principala lor armă în lupta contra scumpirilor.

Majorarea dobânzilor de referință și înăsprirea condițiilor de creditare împovărează debitorii, fie ei persoane fizice sau juridice. De asemenea, banii se scumpesc, iar creditarea devine din ce în ce mai inaccesibilă pentru cei ce au nevoie de finanțare.

Pe de altă parte, dacă inflația nu răspunde acestor mișcări ale băncilor centrale, crește riscul de recesiune, de încetinire economică.

Suntem cu un picior în groapa unei mari crize economice

În Europa, în acest moment, situația e delicată în general. Oamenii cer salarii mai mari, dar firmelor le este dificil să le ofere, dat fiind că și ele sunt afectate de scumpiri și sunt forțate, la rândul lor, să crească prețurile. Există șanse ca inflația să rămână puternică, deși avem dobânzi foarte mari.

Unii analiști cred că acesta este cocktailul perfect ce poate agrava situația economiilor europene.

„Cu cât mai mult se menţine solide presiunile inflaţioniste şi cele asupra salariilor, cu atât este mai mare riscul să fie necesare rate mai ridicate ale dobânzilor şi creşterea semnificativă a şomajului, pentru a slăbi cererea şi a restabili stabilitatea preţurilor”, e de părere economistul Nicholas Farr de la Capital Economics.