08 nov. 2022 | 08:24

Coreea de Nord ia atitudine în fața SUA. Ce spune despre acuzațiile că trimite pe ascuns arme Rusiei

ULTIMA ORĂ
Coreea de Nord ia atitudine în fața SUA. Ce spune despre acuzațiile că trimite pe ascuns arme Rusiei

Coreea de Nord a criticat acuzaţiile americane potrivit cărora Phenianul a furnizat Rusiei muniţie de artilerie pentru războiul său din Ucraina, pe care le cataloghează „nefondate”. Tensiunile din peninsulă au escaladat din cauza testelor nord-coreene (cel puţin 23 de rachete trase într-o singură zi, plus lansarea unei rachete balistice intercontinentale), în timp ce SUA şi Coreea de Sud au încheiat cele mai ample exerciţii aeriene comune de până acum.

Coreea de Nord reacționează la acuzațiile SUA

Reacţia Phenianului răspunde acuzaţiilor făcute recent de către purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate al Casei Albe, John Kirby. Acesta a susţinut că regimul lui Kim Jong-un oferă „pe ascuns un număr semnificativ” de obuze Moscovei, „încercând să pară că acestea sunt trimise în Orientul Mijlociu sau Africa”.

Zvon neîntemeiat pentru o păta imaginea RPDC în lume

Potrivit oficialului american, Washington încearcă să afle dacă acest ajutor militar nord-coreean a fost într-adevăr primit de ruşi. El a refuzat să ofere o estimare specifică a cantității de muniții trimise Rusiei, dar a remarcat că SUA nu cred că „sunt suficiente cât să schimbe derularea războiului”.

„Recent, Statele Unite insistă să răspândească un zvon neîntemeiat despre contracte de armament între RPDC şi Rusia. Încă o dată vrem să lămurim că nu au existat niciodată contracte de armament cu Rusia şi că nu prevedem în viitor niciun astfel de contract”, a spus Ministerul Apărării din Coreea de Nord, care apreciază că acest „zvon” reprezintă „o încercare ostilă de a păta imaginea RPDC pe plan internaţional”.

Armele trimise Rusiei nu vor schimba situația de pe front

Săptămâna trecută, John Kirby a subliniat că nu crede că „echipamentele pe care (n.r. – preşedintele Vladimir Putin) le primeşte sau le va primi va schimba în mod tangibil situaţia pe câmpul de luptă”. Totodată, oficialul SUA a estimat că presupusul ajutor nord-coreean este edificator nu doar pentru alegerile regimului de la Phenian, ci şi pentru „lipsurile şi nevoile” Federației Ruse.

„Pe măsură ce Putin continuă să piardă teren, soldați și avânt, el ajunge dincolo de granițele sale. Este un semn al izolării pe care continuă să o simtă din punct de vedere economic. Propria sa bază industrială de apărare nu poate ține pasul cu ritmul în care folosește armamentul în Ucraina”, a relatat Kirby.

Pentru a vedea dacă armele au fost primite, SUA monitorizează situația, urmând să se consulte cu aliații și partenerii cu privire la măsurile care trebuie aplicate, a explicat oficialul american.