Prețurile la energie electrică și gaze s-au dublat în ultimul an. Cine sunt fericiții care plătesc cele mai mici facturi
Costurile energiei pentru gospodăriile din Europa aproape că s-au dublat față de anul trecut. Facturile la gaz au crescut cu 111%, iar cele la electricitate cu 69%, potrivit celor mai recente cifre ale Indicelui prețurilor la energie pentru gospodării.
În medie, aceste două cifre înseamnă o creștere a facturii la energie de 90% – sau aproape dublă – față de octombrie 2021.
Cercetarea, publicată luni de Energie-Control Austria, Autoritatea de reglementare pentru energie și utilități publice din Ungaria (MEKH) și VaasaETT, evidențiază impactul dureros al războiului din Ucraina asupra Europei, care a declanșat o criză a costului vieții și a aruncat multe economii în recesiune.
Precizând modul în care invazia rusă a avut un impact asupra prețurilor energiei, autorii au afirmat că aceasta a provocat „incertitudine cu privire la securitatea energetică” și ”reducerea livrărilor de gaz rusesc sau încetarea completă a furnizării”.
Rusia a redus și, în cele din urmă, a oprit livrările de gaze Nord Stream către Europa în septembrie, după ce țările occidentale au sancționat Moscova pentru invazia sa în Ucraina, SUA acuzând Rusia de „înarmare a energiei”.
Raportul Household Energy Price Index a analizat prețurile la gaze și electricitate din 2009 până în octombrie 2022 în 33 de țări europene – inclusiv statele membre ale UE, precum și Muntenegru, Norvegia, Serbia, Ucraina, Marea Britanie și Elveția.
Acesta a constatat că recentele vârfuri ale prețurilor la energie au urmat unor creșteri record în 2021, cauzate de o cerere mai mare pe măsură ce oamenii și întreprinderile se refăceau după pandemia COVID.
„Prețurile la energie semnificativ mai mari decât în urmă cu un an, pot fi atribuite unei combinații de factori, cum ar fi cererea crescută legată de redresarea economică post-pandemică și condițiile meteorologice extraordinare, prețurile record la gazele naturale și cotele ridicate de emisii de CO2”, au scris autorii.
Cel mai scump oraș versus cel mai ieftin oraș din Europa
Locuitorii din Amsterdam au plătit cel mai mult din Europa pentru gazele naturale, de două ori mai mult decât media europeană, urmați de cei din Copenhaga, Danemarca, potrivit raportului.
Suma plătită de cei care locuiesc în capitala olandeză este de aproape 17 ori mai mare decât în Budapesta, capitala Ungariei, cea mai ieftină capitală pentru gaz din Uniunea Europeană (UE).
Ungurii s-au bucurat în mod tradițional de energie mai ieftină datorită controalelor guvernamentale generoase ale prețurilor, instituite în 2014, deși țara a înăsprit recent regulile pentru a restricționa eligibilitatea.
În afara UE, raportul a constatat că locuitorii din Kiev plătesc cel mai puțin pentru gaz, de 19 ori mai puțin decât cei din Amsterdam.
Alimentarea cu energie electrică în capitala ucraineană a devenit o problemă majoră în luna octombrie, când forțele rusești au bombardat infrastructura energetică a țării, provocând frecvente pene de curent.
Raportul a analizat, de asemenea, modificările „semnificative” ale prețurilor în fiecare capitală europeană în luna octombrie.
La Roma, raportul a arătat că costurile gazelor au crescut cu 97% luna trecută și cu peste 170% față de acum un an.
Acest lucru s-a datorat „creșterilor componentelor energetice și de distribuție” din Italia, în timp ce în Luxemburg și, respectiv, Lisabona s-au înregistrat creșteri de prețuri de 64% și 58%.
Prețurile la gaze în Roma, Luxemburg, Lisabona, Dublin, Paris, Viena, Bruxelles, Berna, Copenhaga și Stockholm au atins noi maxime record.
Dar nu a fost totul de rău augur. Facturile la gaz au scăzut în multe părți ale Europei, în principal datorită intervenției guvernamentale, deși raportul a adăugat că „prețurile actuale rămân incredibil de ridicate în comparație cu cele de acum un an”.
La Atena a fost raportată o reducere de 55% a prețurilor. Potrivit raportului, acest lucru s-a datorat scăderii „taxelor pe energie” și ”sistemului guvernamental de compensare a prețurilor”.
Autoritățile elene au recompensat consumatorii care și-au redus consumul de electricitate cu facturi mai ieftine, alături de impunerea unui plafon la plățile către producătorii de energie. Finanțează parțial aceste măsuri printr-o taxă pe profit pentru companiile energetice.
Sofia, Tallinn, Madrid, Berlin și Riga au înregistrat scăderi ale prețurilor la gaze de 29%, 25%, 12%, 11% și, respectiv, 5%.
Aceste prețuri nu se referă la suma plătită de clienții care au încheiat contracte cu preț fix.
Unde este cea mai ieftină energie electrică
Prețurile energiei electrice pentru utilizatorii finali au variat, de asemenea, foarte mult în Europa.
Potrivit raportului, Copenhaga și Roma sunt cele mai scumpe orașe pentru gospodăriile europene, urmate de Amsterdam și Berlin.
Simțind criza, capitala germană a stins luminile la multe dintre cele mai faimoase obiective turistice, cum ar fi Universitatea Humboldt, Muzeul Istoric German și Poarta Brandenburg.
Oamenii din alte părți ale țării au fost îndemnați de autoritățile locale să facă duș cu apă rece.
Cei din Europa Centrală și de Est s-au bucurat de cea mai ieftină energie electrică, iar cei din Kiev au plătit cel mai puțin, urmați de localnicii din Belgrad, Budapesta și Podgorica, capitala Muntenegrului.
În Praga și Tallinn, prețurile sunt peste media regiunii.
Din nou, raportul a analizat fiecare țară în parte, evidențiind cele mai semnificative schimbări din ultima lună.
Primele trei capitale cu cele mai mari creșteri de prețuri au fost Dublin (44%), Roma (30%) și Viena (24%).
În capitala irlandeză, raportul a remarcat „o creștere remarcabilă a prețurilor”, cauzată de „creșterea continuă și fără precedent a prețurilor cu ridicata, în special la gaz”.
Gazele naturale furnizează aproximativ o treime din energia Irlandei, ceea ce înseamnă că țara este vulnerabilă la șocurile de preț.
Prețurile plătite de localnici în aceste orașe au atins niveluri record, alături de Berlin, Copenhaga, Bruxelles, Atena și Praga.
Cu toate acestea, raportul notează că, deși prețurile energiei electrice pentru gospodării și-au continuat „tendința de creștere în octombrie”, aceasta a fost la o „scară mult mai mică” în comparație cu lunile anterioare.