04 nov. 2022 | 11:24

Se întâmplă cu buletinele a milioane de români, din 2023: schimbarea pe care mulți nu și-o doresc, noua carte de identitate

ACTUALITATE
Se întâmplă cu buletinele a milioane de români, din 2023: schimbarea pe care mulți nu și-o doresc, noua carte de identitate

Doar puțin a mai rămas până când românii vor avea parte de noile cărți de identitate electronice, conform guvernanților noștri.

Deși mulți dintre conaționalii noștri nu-și doresc această schimbare, invocând fel și fel de motive, autoritățile merg înainte cu planul lor de a ne schimba actualele buletine cu noile cărți de identitate electronice. De fapt, chiar de anul viitor unii români își vor primi noile documente.

Potrivit unui anunț proaspăt făcut de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, din 2023, din vară, se va da startul implementării proiectului privind emiterea cărţii de identitate electronice. Pentru început, proiectul de anvergură va viza Bucureștiul, a mai ținut să precizeze înaltul demnitar.

Ce vei putea face cu ajutorul noii cărți de identitate, la ce-ți va fi de folos, din 2023

Acesta a ținut să vorbească și despre avantajele de care se vor bucura beneficiarii cărții de identitate electronice, dar și românii care vor primi semnătura digitală calificată. Potrivit ministrului, oamenilor li se va permite autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private.

Vorbim, practic, despre un instrument modern de validare a identității cetățenilor din țara noastră.

„Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private.

Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice. (…)

Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate.

Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023”, a explicat ministrul Bode.

Termenul final pentru introducerea cărții de identitate electronice este sfârșitul anului 2024. ”Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată. Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare”, a declarat, la rândul său, Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizări.

Cărțile de identitate electronice nu sunt chiar o noutate pentru români. La Cluj deja s-a derulat un proiect pilot, în cadrul căruia peste 5.000 de persoane au intrat deja în posesia documentului.

Noile cărți de identitate sunt micuțe și compate, fiind de dimensiunea unui card bancar. Ele vor cuprinde informațiile din actualele buletine, dar nu numai atât! Noile cărți de identitate vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială.