02 nov. 2022 | 12:45

Ecouri ușoare ale unei stele care explodează, surprinse de telescopul Hubble: ce au descoperit astronomii

ACTUALITATE
Ecouri ușoare ale unei stele care explodează, surprinse de telescopul Hubble: ce au descoperit astronomii

Telescopul spațial Hubble a putut să vadă efectele unei supernove pe parcursul a cinci ani.

În 2016, astronomii au văzut o supernovă explodând într-o galaxie din apropiere. În anii următori, ei au văzut lumina acestui eveniment interacționând cu praful interstelar, creând ecouri luminoase ale puternicei explozii. Acesta este un fenomen foarte rar, iar faptul că Hubble a reușit să-l surprindă este fantastic.

Primul ecou de lumină a fost văzut la doar 34 de zile după luminozitatea maximă a supernovei în filtrul în bandă B (care filtrează lumina la lungimi de undă acoperite de porțiunea albastră a spectrului luminii vizibile). Cercetătorii l-au urmărit apoi de mai multe ori, până la 578 de zile mai târziu și apoi din nou 1.991 de zile mai târziu, când a fost vizibil un al doilea ecou luminos, precum și alte două inele exterioare.

Ce a descoperit Hubble

„Setul de date este remarcabil și ne-a permis să producem imagini colorate și animații foarte impresionante care prezintă evoluția ecourilor luminoase pe o perioadă de cinci ani. Este un fenomen rar observat, documentat anterior doar într-o mână de alte supernove”, a explicat profesorul de știință Maximillian Stritzinger de la Universitatea Aarhus, Danemarca.

Ecourile de lumină au dezvăluit că există patru foi distincte de praf interstelar în jurul supernovei, o perspectivă pe care astronomii ar fi puțin probabil să o adune altfel.

„Valul de explozie de la această puternică explozie de supernovă se îndreaptă spre exterior cu peste 10.000 de kilometri pe secundă. În fața acestei unde de explozie este un fulger intens de lumină emis de supernovă, iar acesta este ceea ce provoacă inelele de expansiune pe care le putem vedea în imagini. Supernovele sunt de interes, deoarece aceste explozii cosmice produc multe dintre elementele grele, cum ar fi carbonul, oxigenul și fierul, care alcătuiesc galaxia noastră, stelele și planeta noastră”, a adăugat dr. Lluis Galbany, de la Institutul de Științe Spațiale din Barcelona.

Supernova a avut loc în Centaurus A, o galaxie moderat apropiată. Este situată între 10 și 16 milioane de ani lumină de Pământ. Are o gaură neagră supermasivă activă, de 55 de milioane de ori masa Soarelui nostru, care a lansat un jet masiv în spațiul intergalactic.