Top 10 mituri ciudate din întreaga lume și din România: tu pe care le crezi?
Există multe mituri ciudate, peste tot în lume. Pe unele dintre ele oamenii încă le cred și pot să pun pariu că fie îl crezi pe unul dintre ele, fie cunoști pe cineva care crede un mit. Iată câteva dintre cele mai bune.
Guma de mestecat îți rămâne “lipită de mațe”, dacă o înghiți
Probabil îți amintești, de când erai mic, că mama ta îți spunea că, dacă înghiți guma de mestecat, îți rămâne “lipită de mațe”. Există un mit ciudat conform căruia, dacă înghiți guma de mestecat, aceasta rămâne în corpul tău timp de șapte ani pentru a o digera, cu variații ale acesteia afirmând că rămâne în mod permanent în stomac.
Deși în mod categoric nu este adevărat, iar cifra de șapte ani este luată aparent de nicăieri, au existat cazuri de persoane care s-au îmbolnăvit din cauza gumei de mestecat blocate în stomac. Spre exemplu, un băiat a mâncat în mod repetat gumă de mestecat, care s-a blocat în intestinele inferioare. După ce au încercat să-i dea o dietă bogată în fibre și să-i facă clisme, medicii au fost nevoiți să rezolve situația sub sedare, prin operație, îndepărtând din rect o bucată „asemănătoare unei caramele”. De asemenea, la o altă fată, medicii au găsit o masă multicoloră suspectă, în stomac, care s-a dovedit a fi gumă de mestecat.
Dacă dormi cu părul ud, vei înnebuni sau vei orbi
Un alt mit spune că dormitul cu părul ud te va face să înnebunești sau să orbești. Ce se întâmplă când dormi cu părul ud? Deși există dezavantaje în a dormi cu părul ud, nu există nicio corelație între părul ud, vedere și nebunie. Acest lucru este conform site-ului Makati Medical Center. Cu toate acestea, somnul cu părul ud îți poate deteriora părul, deoarece părul umed este vulnerabil la rupere. Frecarea cu o față de pernă sau orice încurcare a părului poate duce la deteriorarea și ruperea podoabei tale capilare. Asta se întâmplă când dormi cu părul ud – nu orbire.
Amestecarea laptelui și a peștelui te va otrăvi
Dacă ar fi așa, nu ar mai exista plăcinta cu pește. Un avertisment este oferit frecvent în ceea ce privește ingestia, dacă consumi pește și lapte împreună. Este o concepție greșită obișnuită că consumul de pește și lapte simultan ar putea cauza colorarea pielii sau pete.
Potrivit științei, există o singură situație în care ar trebui să eviți această combinație de alimente: doar dacă ai alergie la unul dintre ingrediente. Nu s-a făcut nicio cercetare care să demonstreze că această combinație ar putea avea efecte nocive asupra organismului. Când sunt privite separat, conținutul de nutrienți al componentelor este relativ mare, ceea ce explică de ce multe culturi folosesc asocierea de lactate și pește, pentru a se grăbi să se vindece. Explicația susținută științific este că această combinație de alimente va provoca erupții cutanate și alte probleme numai dacă peștele nu a fost gătit corespunzător, dacă ai intoleranță la lactoză sau dacă ai o alergie la pește/fructe de mare.
Dacă te înțeapă o meduză, trebuie să urinezi pe locul înțepăturii
De asemenea, dacă te înțeapă o meduză, nu trebuie să urinezi pe locul înțepăturii. Oțetul și/sau căldura, totuși, ajută.
Meduzele sunt aproape angelice de văzut alunecând prin apă, dar înțepătura uneia dintre aceste frumoase creaturi marine nu este atât de inocentă. Tentaculele lor lipicioase pot lăsa o urmă dureroasă pe pielea noastră. Există mai multe metode populare pentru a calma durerea unei înțepături de meduză, una fiind aplicarea urinei. Cu toate acestea, un specialist UAMS spune că nu există dovezi că această metodă funcționează.
„În ciuda a ceea ce vă spune cineva, nu aplicați urină sau agent de frăgezire pentru carne în zona afectată”, spune dr. T. Glenn Pait, neurochirurgul UAMS.
„Nu frecați zona și nu îi dați persoanei niciun medicament până când nu verificați cu un medic”.
Dr. Pait spune că cel mai bun lucru de făcut este să ieși imediat din apă și să speli zona afectată cu apă sărată. Apa sărată va dezactiva celulele înțepătoare, în timp ce apa proaspătă sau de la robinet poate reactiva aceste celule. De asemenea, este util să încercați să îndepărtați cu atenție celulele cu ceva, cum ar fi un card.
Trosnirea degetelor le face mai mari/îți dă artrită
Anxietate, neliniște sau, pur și simplu, plăcere — există o mulțime de motive pentru care mulți găsesc confort în a-și trosni degetele. Dar, provoacă artrită? Răspunsul scurt este nu. Potrivit Houston Methodist Orthopedics and Sports Medicine, Dr. John Fackler spune: „Nu există efecte dăunătoare cunoscute dacă vă trosniți degetele”.
În cel mai rău caz, trosnirea degetelor poate provoca umflare temporară sau o senzație de slăbiciune a mâinilor – dar artrită, clar nu. Dr. Fackler explică că presiunea aplicată articulațiilor „provoacă pungi de vapori” în fluidul din interiorul articulațiilor. Acest lucru „creează apoi un vid care „suge” rapid articulația”, provocând un sunet de pocnire în degete.
Cu toate astea, Dr. Fackler ne sfătuiește să evităm trosnirea gâtului, deoarece poate provoca inflamații în jurul nervilor și poate duce la leziuni mai grave pe termen lung.
Îți poți „detoxifica” organismul consumând anumite ceaiuri sau sucuri naturale
O varietate de diete, regimuri și terapii de „detoxifiere” – numite uneori „detoxifiere” sau „curățare” – au fost sugerate ca modalități de a elimina toxinele din organism, de a pierde în greutate sau de a promova sănătatea.
Programele de „detoxifiere” pot implica un singur proces sau o varietate de abordări. Acestea includ: fasting, dietă bazată numai sucuri sau băuturi similare, dieta bazată doar pe anumite alimente, utilizarea suplimentelor alimentare sau a altor produse comerciale, folosirea anumitor plante, curățarea colonului (tractului intestinal inferior) cu clisme, laxative sau hidroterapie a colonului (numită și „irigare colonică”) etc. Aceste programe pot fi promovate comercial, oferite la centrele de sănătate sau pot face parte din tratamentul naturist.
Unele programe de „detoxifiere” pot fi nesigure și promovate în mod fals. A existat doar un număr mic de studii privind programele de „detoxifiere” la oameni. În timp ce unii au avut rezultate pozitive cu privire la pierderea în greutate și a grăsimilor, rezistența la insulină și tensiunea arterială, studiile în sine au fost de o calitate scăzută – cu probleme de proiectare a studiului, puțini participanți sau lipsa de evaluare de către alți experți pentru a asigura calitatea.
O analiză din 2015 a concluzionat că nu a existat nicio cercetare convingătoare care să susțină utilizarea dietelor „de detoxifiere” pentru gestionarea greutății sau eliminarea toxinelor din organism. O revizuire din 2017 a spus că dietele cu suc și „detoxifiere” pot cauza pierderea inițială în greutate din cauza aportului scăzut de calorii, dar că acestea tind să conducă la creșterea în greutate odată ce o persoană reia o dietă normală. Nu au existat studii privind efectele pe termen lung ale programelor de „detoxifiere”.
Ne folosim doar 10% din creier
Există diverse teorii cu privire la originea acestui mit, dar nu există dovezi semnificative care să sugereze că folosim doar 10% sau orice alt procent specific sau limitat din creierul nostru. Dimpotrivă, toate datele existente arată că ne folosim 100% din creier.
Această noțiune pare ferm înrădăcinată în cultura populară, în ciuda multor eforturi de a o dezminți (Hughes, Lyddy și Lamb, 2013). A fost baza filmului Lucy (2014), care a descris ce se presupune că s-ar întâmpla dacă o persoană își folosește, de fapt, toată puterea creierului. A fost folosit pentru a justifica credința în puteri psihice pseudoștiințifice și este o presupunere tacită în multe programe de autoajutorare concepute pentru a „dezlănțui” potențialul uman neexploatat.
Triptofanul din curcan te face somnoros
Triptofanul din curcan te obosește? Deși poate fi tentant să dai vina pe curcan, triptofanul din acest fel de mâncare de sărbători nu te face să adormi. Mai degrabă, poveștile rudelor de la masa de sărbători.
Somnul poate fi afectat de nutriția generală și de alimentele pe care le consumi, dar curcanul nu este unul dintre ele. Conform studiilor științifice, mesele pe bază de carbohidrați, cu indice glicemic ridicat, te fac să adormi mai repede. Indicele glicemic măsoară cât de repede alimentele îți cresc glicemia. Alimentele cu glicemie ridicată, cum ar fi cartofii și zahărul, provoacă creșterea rapidă a zahărului din sânge. Glicemia mai mare încurajează organismul să producă insulină, ceea ce facilitează trecerea triptofanului în fluxul sanguin către creier.
Trebuie să bei cel puțin doi litri de apă pe zi
Dacă te chinui să ajungi la doi litri de apă în fiecare zi, nu te simți rău – nu este cu adevărat o regulă strictă și rapidă pentru o viață sănătoasă. Potrivit Clinicii Mayo, cantitatea de apă de care ai nevoie zilnic depinde de mai mulți factori diferiți, cum ar fi sănătatea generală, nivelul de activitate și locul în care locuiești.
Nu se aplică un număr unic pentru toți oamenii în general – unii oameni pot fi perfect hidratați cu mai puțin de doi litri de apă, iar alții ar putea avea nevoie de mai mult.
Părul și unghiile tale continuă să crească după ce mori
Este adevărat că părul și unghiile unei persoane pot apărea mai mult după moartea acesteia. Dar, conform Universității de Științe Medicale din Arkansas, asta se datorează faptului că pielea din jurul unghiilor și părului unei persoane se retrage în timp din cauza deshidratării corpului, nu pentru că părul și unghiile cresc, de fapt.