01 nov. 2022 | 13:10

Coreea de Nord, amenințare către SUA. Ce se întâmplă dacă exercițiile militare comune cu Coreea de Sud nu se opresc

ULTIMA ORĂ
Coreea de Nord, amenințare către SUA. Ce se întâmplă dacă exercițiile militare comune cu Coreea de Sud nu se opresc

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a criticat Statele Unite pentru extinderea exercițiilor militare comune cu Coreea de Sud, despre care afirmă că sunt o pregătire pentru o potențială invazie, și a avertizat marți că va răspunde cu „măsuri mai puternice”.

Coreea de Nord cere SUA să oprească exercițiile militare comune cu Coreea de Sud

Declarația ministerului a fost făcută în timp ce SUA și Coreea de Sud desfășoară exerciții aeriene la care participă peste 200 de avioane de război, inclusiv avioanele lor de luptă avansate F-35, în timp ce își consolidează poziția de apărare în fața creșterii numărului de teste de armament și a amenințării nucleare din partea Coreei de Nord.

Coreea de Nord și-a intensificat demonstrațiile de armament într-un ritm record în acest an, lansând peste 40 de rachete balistice, inclusiv rachete balistice intercontinentale în curs de dezvoltare și o rachetă cu rază intermediară de acțiune lansată deasupra Japoniei.

Nordul a punctat aceste teste cu o doctrină nucleară escaladată care autorizează atacuri nucleare preventive în situații de criză vag definite.

Statele Unite și Coreea de Sud au reluat anul acesta exercițiile militare la scară largă, după ce le-au redus sau suspendat în anii trecuți, ca parte a eforturilor de a crea un spațiu diplomatic cu Pyongyang și din cauza pandemiei.

Exercițiile forțelor aeriene ale Statelor Unite și ale Coreei de Sud „Vigilant Storm”, care vor continua până vineri, au avut loc după ce Coreea de Sud a finalizat exercițiile sale anuale de teren „Hoguk”, care durează 12 zile și la care, potrivit oficialilor, a participat și un număr nespecificat de trupe americane.

Declarația, la 2 zile după ce a lansat două rachete

Cea mai recentă declarație a Coreei de Nord a venit la doar câteva zile după ce țara a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în mare, extinzând un baraj de lansări de la sfârșitul lunii septembrie. Unele dintre aceste lansări au fost descrise de Nord ca fiind simulări de atacuri nucleare asupra unor ținte sud-coreene și americane.

Coreea de Nord a declarat că activitățile sale de testare sunt menite să constituie un avertisment pe fondul exercițiilor militare comune. Dar unii experți spun că Pyongyang a folosit exercițiile ca pe o șansă de a testa noi sisteme de arme, de a-și spori capacitatea nucleară și de a-și spori influența în viitoarele relații cu Washingtonul și Seulul.

În comentariile atribuite unui purtător de cuvânt neidentificat, declarația Ministerului nord-coreean de Externe a afirmat că exercițiile militare au expus Statele Unite ca fiind „principalul vinovat pentru distrugerea păcii și securității”. Acesta a declarat că Nordul este pregătit să ia „toate măsurile necesare” pentru a se apăra împotriva amenințărilor militare externe.

„Dacă SUA persistă în mod continuu în provocările militare grave, RPDC va lua în considerare măsuri de urmărire mai puternice”, a declarat purtătorul de cuvânt, folosind numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană. Declarația nu a specificat care ar putea fi aceste măsuri.

Oficialii sud-coreeni au declarat că Coreea de Nord ar putea ridica miza în următoarele săptămâni prin detonarea primului său dispozitiv de testare nucleară din septembrie 2017, ceea ce ar putea duce țara cu un pas mai aproape de obiectivele sale de a construi un arsenal nuclear complet capabil să amenințe aliații regionali ai SUA și continentul american.