28 oct. 2022 | 18:44

Românii care au bani de panouri fotovoltaice fac „ambiții” cu statul: ne producem energia acasă, nu vă mai plătim facturi nesimțite

ACTUALITATE
Românii care au bani de panouri fotovoltaice fac

Criza energetică pare să le fi ajuns la os românilor, care au început să ia decizii radicale, în număr tot mai mare.

Conaționalii noștri fac investiții masive pentru a deveni prosumatori și a-și dobândi independența energetică, în plină criză.

E un adevărat fenomen pe piața energetică a anului curent. Finele anului 2022 ne-ar putea găsi cu 30.000 de prosumatori – o cifră uriașă, dacă ținem cont de faptul că, în 2019 la nivelul întregii țări erau doar 303 prosumatori.

Ultimii ani, dar mai ales ultimele luni, i-au determinat pe mulți români să nu mai stea la mâna furnizorilor și să fie independenți energetic. Să-și producă ei energia necesară acasă și, culmea, să fie capabili să mai trimită energie și-n sistem, să dea și la alți consumatori!

Despre acest nou fenomen din România vorbește însuși Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcţiei Piaţa Energiei din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

E un adevărat fenomen, în toată țara. Oamenii s-au „răzvrătit”

Potrivit oficialului, „este îmbucurătoare această explozie de instalaţii de producere ale clienţilor finali, aşa-numiţii prosumatori”.

„Dacă la sfârşitul anului 2019 existau în România 303 prosumatori, la sfârşitul anului 2020, erau 1.650. Iată că, datorită modificărilor legislative şi a programelor de finanţare, în anul 2021 am ajuns practic la o explozie, la 13.600 de locuri de consum ale prosumatorilor.

La finalul lunii august, erau undeva la 24.000 de prosumatori şi preconizăm, la finalul acestui an, un număr de 30.000 de prosumatori. Aceasta a fost favorizată şi de ridicarea succesivă a pragului de putere instalată pentru consumatori de la 27 de kilowaţi până la 400″, a completat director general al ANRE.

Tot oficialul mai recunoaște faptul că mulți români ajung să se plângă ANRE în această perioadă, din cauza pieței de energie care, după cum știm, nu este tocmai în ordine. Unora nu li se mai emit facturi, altora li se greșesc calculele etc. Oamenii au diverse nemulțumiri, așa că instituția a ajuns să gestioneze numeroasele plângeri din partea acestora.

„Noi suntem un hub de reclamaţii, de când s-au liberalizat pieţele şi mai ales de când a început criza energetică şi problemele legate de creşterile necontrolate.

Petiţiile sosite la ANRE au crescut exponenţial. Este un volum de lucru imens şi toate aspectele posibile care privesc funcţionarea pieţelor de energie sunt evidenţiate.

Rolul nostru este să colectăm aceste nemulţumiri, aceste probleme, aceste aspecte şi să luăm măsuri, odată de a corecta legislativ unele probleme pe care le putem corecta, şi în al doilea rând de a monitoriza şi de a efectua controalele necesare pentru depistarea unor comportamente neadecvate în piaţă sau pentru a depista contravenţia, a le sancţiona şi a dispune măsuri de reglare”, a mai spus șeful ANRE.