28 oct. 2022 | 10:31

Pensiile acestor români, în pericol: detaliul din legislație care pune „bețe-n roate” pensionarilor

ACTUALITATE
Pensiile acestor români, în pericol: detaliul din legislație care pune „bețe-n roate” pensionarilor

Se pare că românii care au lucrat în străinătate întâmpină acum probleme la pensionare. Diferențele de legislație blochează, efectiv, procesul.

Primele generații de români care au plecat în străinătate, imediat după Revoluție, în țări ca Franța, Germania, Italia, Austria sau Spania încep să iasă la pensie, însă echivalarea pare să le dea bătăi de cap.

Ce probleme întâmpină acești români care vor să se pensioneze

Diferențele de legislație, dar și lipsa unui sistem digitalizat blochează ieșirea lor la pensie.

Astfel, acest amănunt face ca procesul efectiv de pensionare să dureze extrem de mult: e la două-trei luni până la un an sau chiar doi, în cele mai nefericite cazuri. Acest lucru li se aplică celor care au lucrat, ani de zile, în alte țări, întrucât legislația este diferită de la o țară la alta.

„Dacă facem o comparație a anilor 2019 – 2021 a fost o creștere ca în jur de 10 la sută. Avem foarte multe dosare, cei din Germania sunt plecați înainte de revoluție, la cele din Canada sunt plecați și înainte și după. Să nu uităm că ne apropiem de persoanele care s-au născut în 1967 și acolo ne vom confrunta cu un volum foarte mare”, a declarat Mariana Șerbănescu, directorul adjunct Casa de Pensii, potrivit PRO TV.

Numai în luna septembrie, la Casa de Pensii au fost depuse mai bine de 7.500 de cereri de pensionare pentru românii care locuiesc în străinătate și mai bine de 5.000 în cazul celor care au lucrat în afară, dar ulterior s-au întors.

„Există un număr semnificativ de case relizate de migranți – oamenii astia s-au pregătit pentru revenire. România are nevoie ca de apă de competențe. Indiferent că sunt la pensie, trebuie stimulat, ajutat fluxul de revenire în țară pentru că sunt oameni care sunt mult mai critici, au văzut multe, sunt capabili să aleagă, să ajute”, a spus, la rândul său, Dumitru Sandu, profesor de sociolog, conform sursei menționațe anterior.

Situația s-ar putea schimba în viitor, de vreme ce, prin PNRR, s-a alocat suma de 100 de milioane de euro ce ar trebui folosită, cât de curând, pentru digitalizarea sistemului de pensii din România.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele