26 oct. 2022 | 14:13

Cum să-ți înmulțești banii, în 2023: idei de făcut avere pe timp de criză, recesiune și inflație

ACTUALITATE
Cum să-ți înmulțești banii, în 2023: idei de făcut avere pe timp de criză, recesiune și inflație

Traversăm o perioadă marcată de instabilitate economică, iar multiplele crize care sunt în desfășurare erodează atât economiile naționale, cât și pe cele personale. Totuși, să nu uităm că orice criză poate să dea naștere unei oportunități, iar anul care ne bate la ușă ar putea fi prielnic pentru a ne spori avuția, dacă știm cum să jonglăm cu provocările.

Specialiștii susțin că avem în față un 2023 interesant, cu multe dificultăți potențiale, dar și cu oportunități pentru investitori.

Dacă ai reușit să pui ceva bani deoparte, cea mai neinspirată idee ar fi să-i ții la saltea, în condițiile în care și-n cea mai mare parte a anului viitor ne vom confrunta cu o inflație explozivă, de două cifre.

Prin urmare, banii neinvestiți sunt din ce în ce mai puțin valoroși.

Tocmai de aceea, ai nevoie de randamente care să acopere cel puțin rata anuală a inflației, iar aceasta este misiunea principală a investitorilor în 2023.

Prin urmare, în ce ne plasăm banii, ca să-i înmulțim, anul viitor?

Cum să faci bani grei pe timp de criză. Nici n-ai nevoie de firmă pe numele tău, e chiar simplu

De exemplu, pentru a investi pe bursă nici măcar n-ai nevoie de firmă. O poți face ca persoană fizică!

„Riscurile se anunță foarte ridicate, într-un 2023 plin de incertitudini, care vine după un an de încercări grele pentru investitori, cu bulversări în piața energiei, inflație cum nu s-a mai văzut de ani sau decenii și scăderi de două cifre în tărâmul acțiunilor”, avertizează Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Analistul XTB România preconizează că „bursele ar putea oferi, totuși, în ciuda norilor percepuți acum și a riscului de recesiune, opțiuni interesante pentru investitorii deosebit de răbdători și disciplinați, în cazul companiilor cu bilanțuri solide și brand-uri puternice, dispuse să se adapteze. De asemenea, opțiuni interesante apar și pentru participanții din piață, care vor putea decodifica, în timp util, semnalele oferite de băncile centrale și datele macro, care pot duce la mișcări puternice în cadre relativ scurte de timp”.

Ai putea să te orientezi și către domeniul IT, pe care unii specialiști pariază pentru 2023.

„Pentru 2023, cele mai mari oportunități o să fie în zona de IT (tech), unde evaluările vor scădea mult datorită creșterii dobânzilor bancare și a păstrării inflației la cote înalte. În orice recesiune mare, aceste companii scad accelerat, dar totodată, pentru cei care au viziune pe termen cel puțin mediu (3-5 ani), pot să reprezinte momente excelente de a construi poziții bune ce vor aduce randamente de 3 cifre în doar câțiva ani.”, consideră Cristian Istrățescu, Partener la Știința Banilor.

De asemenea, de viitor e și domeniul energiilor alternative. Mihai Tiepac, consultant de investiții, apreciază că „În perioada următoare oportunitățile sunt în zona companiilor care dezvoltă energii alternative, regenerabile, cât și tehnologiile din spatele lor. Pentru investitori, unul dintre instrumentele de interes poate fi ETF-ul IUES.UK. Și spun acest lucru deoarece se dorește, ca urmare a experienței actuale din geopolitică, să se atingă un nivel cât mai mare de independență energetică.”

Opiniile specialiștilor sunt prezentate în cea mai recentă analiză XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia.