Olaf Scholz și Ursula von der Leyen vor crearea unui Plan Marshall pentru Ucraina. Ce presupune
Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au cerut o strategie de reconstrucție a Ucrainei după război, în timp ce experții se întâlnesc la Berlin pentru un forum economic.
Liderii europeni cer reconstrucția Ucrainei după război
„Chiar dacă ar trebui să fim întotdeauna atenți cu comparațiile istorice, problema aici nu este nimic mai puțin decât crearea unui nou Plan Marshall pentru secolul XXI”, au scris Scholz și von der Leyen într-un eseu publicat în ediția de luni a ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Cei doi au descris reconstrucția Ucrainei drept o „sarcină generațională care trebuie să înceapă acum”.
Scholz urmează să deschidă luni, la Berlin, forumul de afaceri germano-ucrainean împreună cu premierul ucrainean Denys Shmyhal.
Reuniunea urmează să se concentreze pe eforturile de reconstrucție postbelică și pe sprijinul comunității internaționale.
Experți în afaceri din Ucraina și Germania urmează să discute o serie de subiecte, inclusiv despre industrie, agricultură și energie.
Eforturile inițiale ar trebui să fie „îndreptate spre o organizare eficientă a ajutorului de urgență” pentru a reconstrui infrastructura distrusă a Ucrainei, a declarat Hans-Ulrich Engel, vicepreședintele Comitetului pentru Relații Economice în Europa de Est, unul dintre organizatorii forumului.
Iar apoi, accentul ar trebui pus pe „măsuri specifice și condiții-cadru adecvate pentru contribuții la o reconstrucție a economiei din Ucraina”, a adăugat el.
Ce este Planul Marshall
Planul Marshall a fost o inițiativă americană care a încurajat investițiile în Germania de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial, iar acum companiile germane trebuie să primească stimulente pentru a investi în Ucraina, a declarat directorul general al comitetului, Michael Harms.
„Companiile au nevoie de contacte de încredere, de licitații și procese de aprobare rapide și de securitate financiară și juridică”, a declarat Harms pentru grupul media german RND.
Războiul a devastat infrastructura critică a Ucrainei, oficialii afirmând că țara a pierdut aproximativ 90% din capacitatea sa de energie eoliană și 40-50% din energia solară.
Un raport din septembrie al Băncii Mondiale a estimat costul reconstrucției Ucrainei la aproape 350 de miliarde de dolari(356 de miliarde de euro). PIB-ul țării în 2021 era de 200 de miliarde de dolari.
Ucraina ca viitor membru al UE
La un forum economic de la Berlin, cancelarul german Olaf Scholz a pus umărul la aderarea Ucrainei la UE.
„În timp ce reconstruim Ucraina, atunci să facem acest lucru având în vedere obiectivul ca Ucraina să devină membră a UE”, a declarat Scholz.
Potrivit cancelarului, infrastructura de transport și logistica din Ucraina ar trebui să fie dezvoltate astfel încât țara să poată fi ușor conectată la UE.
„Cine investește astăzi în reconstrucția Ucrainei investește într-un viitor stat membru al UE care va face parte din comunitatea noastră de drept și din piața noastră internă”, a adăugat Scholz.
Cu toate acestea, el a făcut apel la guvernul ucrainean să îmbunătățească în continuare condițiile-cadru pentru investiții, menționând mai mult stat de drept, mai multă transparență și o luptă și mai decisivă împotriva corupției.
De asemenea, Scholz a promis Ucrainei un ajutor militar suplimentar, în special pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene.