Planeta descoperită care „anulează” toate manualele de astronomie: de ce pare „ca un burete”
Astronomii de la Observatorul Național Kitt Peak au observat o planetă ciudată. Exoplaneta uriașă gazoasă este la aproximativ 580 de ani lumină distanță și are densitatea unei bezele.
Și după cum se dovedește, ar putea fi planeta cu cea mai mică densitate descoperită până în prezent, potrivit unui nou studiu publicat în The Astronomical Journal, spun astronomii.
Planeta TOI-3757b orbitează strâns în jurul unei stele pitice roșii din apropiere. Ca referință, piticile roșii sunt stele mici care încă susțin reacții de fuziune nucleară în nucleul lor. Ele capătă aspectul lor roșu distinct datorită temperaturilor relativ scăzute de suprafață, în comparație cu alte stele precum Soarele nostru.
Această planeta ar putea să ne ajute la studierea altora
Cu toate acestea, din cauză a cât de volatile pot fi suprafețele lor, este neobișnuit ca o planetă gazoasă să se formeze pe orbita unei pitici roșii, deoarece evenimentele distructive precum erupțiile solare pot distruge cu ușurință atmosfera unei planete.
„În mod tradițional, s-a considerat că planetele gigantice din jurul stelelor pitice roșii sunt greu de format”, a declarat autorul principal al studiului, Shubham Kanodia, cercetător la Instituția Carnegie pentru Știință, într-un comunicat de presă.
„Până acum, acest lucru a fost analizat doar cu eșantioane mici din mostrele Doppler”, a continuat el, „care de obicei au găsit planete gigantice mai departe de aceste stele pitice roșii”.
Planeta aceasta nou descoperită are origini misterioase. Dar Kanodia și echipa sa au câteva idei despre cum s-a format această planetă. În primul rând, ele indică nucleul stâncos al planetei. Ei cred că abundența mai scăzută a elementelor grele din stele ar putea indica faptul că nucleul s-ar fi putut forma mai lent, întârziind amalgamarea gazelor stelei în curs de dezvoltare și, prin urmare, scăzând densitatea acesteia pe termen lung.
Dar ar putea fi și rezultatul unei orbite ușor neclintite. De acum, astronomii cred că orbita gigantului gazos este ușor eliptică. Asta înseamnă că, în anumite puncte, zboară puțin prea aproape de soare, determinând-o să se supraîncălzească și să se extindă în acest proces.
Pentru observații ulterioare, astronomii speră că vor avea șansa de a îndrepta telescopul spațial James Webb al NASA către planeta rarefiată și alte exoplanete similare.
„Găsirea mai multor astfel de sisteme cu planete gigantice – despre care odată s-a teoreticizat că sunt extrem de rare în jurul piticelor roșii – face parte din obiectivul nostru de a înțelege cum se formează planetele”, a spus Kanodia.