21 oct. 2022 | 00:30

Google a fost descoperit: cum strânge date faciale, în mod ilegal. E mare scandal, utilizatorii sunt șocați

ACTUALITATE
Google a fost descoperit: cum strânge date faciale, în mod ilegal. E mare scandal, utilizatorii sunt șocați

Gigantul tech Google se află din nou în mijlocul atenției, din cauza unor noi acuzații grave ce planează în jurul său.

De data aceasta, probleme vin din SUA. Google e acuzat de colectarea ilegală a datelor faciale a unor utilizatori. Acuzațiile vin de la biroul procurorului general de stat din Texas, Ken Paxton.

Acesta a anunțat joi că a intentat un proces împotriva Google pentru presupusele practici de a captura și folosi date biometrice de la „milioane de texani fără a obține în mod corespunzător consimțământul informat pentru a face acest lucru”.

Ce ar face Google, de fapt, fără ca tu să-ți dai seama

Americanii acuză gigantul tehnologic de faptul că ar comite această neregulă de ani de zile, nu de acum!

Se presupune că aceasta este o încălcare a Legii statului, lege ce este în vigoare încă din anul 2009, și care face referire la captarea sau utilizarea identificatorului biometric.e

„Colectarea fără discernământ de către Google a informațiilor personale ale texanilor, inclusiv informații foarte sensibile, cum ar fi identificatorii biometrici, nu va fi tolerată”, a declarat procurorul general din Texas, Ken Paxton.

Procurorul declară faptul că, în continuare, va depune eforturile necesare pentru a apăra utilizatorii platformelor online și a le proteja drepturile de care aceștia beneficiază.

„Voi continua să lupt cu Big Tech pentru a asigura confidențialitatea și securitatea tuturor texanilor”, a mai dat asigurări acesta.

El a cerut, în mod special instanței de judecată, să interzică celor de la Google „captureze, să mențină sau să utilizeze în orice fel identificatorii biometrici capturați în Texas” sau să „efectueze recunoașterea vocală sau facială în Texas” fără consimțământul informat al persoanei relevante. De altfel, a mai solicitat el, Google să fie sancționat cu 25.000 de dolari pentru o astfel de infracțiune.

Desigur că toată această situație nu a rămas fără răspuns din partea gigantului tech. Acesta transmite că procurorul vine cu o interpretare greșită a produselor pe care compania le pune la dispoziția utilizatorilor și că nu e vorba despre practici ilegale.