Lovitură dură pentru românii care se încălzesc cu lemne de foc: nimeni nu s-a așteptat să se ajungă aici, în prag de iarnă
Sezonul rece ne bate la ușă, iar românii care folosesc lemne pentru a se încălzi primesc o lovitură total neașteptată, care nu a fost anticipată nici măcar de politicienii țării.
Semnalul de alarmă este tras de Asociația Industriei Lemnului – Prolemn și Comunitatea Forestierilor – Fordaq. Specialiștii susțin că Ordonanța de Urgență 134/2022 care plafonează prețul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece a intrat în vigoare sâmbătă, 15 octombrie, și a produs deja efecte contrare celor scontate, de protejare a populației. Se pare că lemnul de foc, peleții și bricheții au dispărut din oferta marilor retaileri.
O analiză recent realizată de cele două entități arată că 93% din companii din sector consideră că activitatea le va fi puternic afectată, direct și indirect, atât de gravă este situația din prezent.
„Peste 70% din operatori estimează că va apărea penurie în piață, în special în zonele de câmpie, aflate la mare distanță de resursa de lemn. Securitatea energetică a celor mai vulnerabile comunități va fi afectată”, avertizează experții.
Ce se întâmplă, de fapt, cu lemnul de foc pentru iarna aceasta. Ce trebuie să știi, dacă ai sobă sau centrală pe lemne
„Asociația Industriei Lemnului – Prolemn apreciază ca foarte pozitivă introducerea, prin Legea 286/2021, a cotei TVA reduse de 5% pentru livrările de lemn de foc pentru populație, având în vedere că cea mai mare parte a populației celei mai vulnerabile economic și social folosește lemn de foc pentru încălzire.
Din păcate, efectul pozitiv al legii este limitat, deoarece prevederea nu se aplică pentru toate categoriile de resursă de lemn utilizate pentru încălzire. Astfel, este nevoie de o clarificare legislativă pentru aplicarea prevederii și pentru deșeurile din industria lemnului redirecționate ca resursă de încălzire pentru populație, care constituie o resursă importantă, de 2 milioane m.c. anual, precum și pentru peleți și bricheți”, transmit cele două instituții.
Din fericire, specialiștii propun și câteva soluții, care să remedieze situația din prezent. „Apreciem că este necesar, complementar măsurilor de sprijin financiar pentru populație, foarte utile în actualul context economic, implementarea de măsuri care să asigure necesarul de lemn pe piață, care să echilibreze cererea și oferta de lemn”.
De exemplu, spun experții, este necesară revizuirea rapidă a OUG 134/2022, cu considerarea opțiunilor disponibile prezentate. De asemenea, este necesară o clarificare a Legii 286/2021, astfel încât cota de redusă de TVA să fie aplicabilă și deșeurilor din lemn utilizate pentru încălzire, precum și peleților și bricheților.