Proteste violente la Chișinău. Opoziția încearcă să dărâme actuala conducere, planul pus la cale de personalităţi „sulfuroase”
Vineri după-amiază, în capitala Republicii Moldova au loc proteste violente. Momentele au fost filmate de mai mulți martori oculari și puse pe internet. Potrivit imaginilor de la fața locului, au loc altercații între manifestanți și poliție în centrul Chișinăului. Oamenii legii au încercat să-i oprească pe protestatarii care voiau să instaleze corturi pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Lumea este nemulțumită de deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la proteste, acuzând că limitează dreptul la manifestații.
Proteste în capitala Republicii Moldova
Update 17 octombrie, ora 10.35. Partidul populist al controversatului om de afaceri Ilan Şor, care se ascunde în Israel de justiţia de la Chişinău, propune crearea unui Comitet al Salvării Naţionale, care să poată prelua conducerea provizorie a guvernului în caz de necesitate. Anunțul vine după cea de-a cincea duminică de proteste organizate în capitala Republicii Moldova, care se confruntă cu o gravă criză economică.
„Propun constituirea unui Comitet de salvare naţională, căruia poporul să îi atribuie funcţii pentru efectuarea diferitelor tipuri de acţiuni, inclusiv în caz de necesitate, conducerea guvernului până la anunţarea alegerilor anticipate”, a spus Ilan Şor, vorbind de pe un ecran imens în faţa protestatarilor adunați în număr mare în centrul Chişinăului.
La finalul manifestaţiei de duminică, participanţii au votat o rezoluţie în care sunt explicate motivele înfiinţării Comitetului Salvării Naţionale, alcătuit din patru formaţiuni politice de opoziţie, la care au aderat mai mulţi lideri, inclusiv reprezentanţi ai societăţii civile.
Din conducerea CNS fac parte personalităţi „sulfuroase” ale scenei politice moldovene: Ilan Şor, preşedintele partidului căruia i-a împrumutat numele său (deputat), Marina Tauber, vicepreşedinte al partidului Şor (şi ea deputat), Gheorghe Cavcaliuc, lider PACE, Dinu Ţurcanu, preşedintele raionului Orhei, Radu Buşilă, primarul comunei Piatra, raionul Orhei, Constantin Starîş, deputat comunist, Serghei Mişin, preşedintele Partidului Renaştere-Vozrojdenie (al rusofonilor).
VicepremierulAndrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării regionale, a calificat acest Comitet al Salvării Naţionale drept „o frăţie a penalilor”, care au furat ani la rând Republica Moldova.
„Oameni buni, ei sunt disperaţi. Această grupare de hoţi, vrea să rupă Republica Moldova de pe calea ei de dezvoltare europeană. Ei nu vor pace şi linişte în ţara noastră. Ei vor haos pentru a scăpa de justiţie. Sunt nişte fricoşi, au fugit din ţară. Trăiesc în lux în ţări străine şi se ascund ca tâlharii în spatele oamenilor. Noi vom izbuti. Moldova va reuşi!”, a subliniat oficialul moldovean.
Știrea inițială
Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis protestele care presupun blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare. Măsura vine după aproximativ o lună de revolte antiguvernamentale organizate de opoziţie în faţa parlamentului din Chişinău.
„Desfăşurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulaţie, a arterelor de transport sau a căilor de acces şi evacuare către instituţiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfăşurate pe o perioadă de cel mult patru ore”, a decis comisia.
Populația nu este mulțumită de actuala guvernare
Astfel, guvernul încearcă să stopeze protestele opoziţiei, care au loc din 18 septembrie în faţa legislativului şi la care participă mii de cetăţeni nemulţumiţi de preşedinta prooccidentală Maia Sandu. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a motivat decizia „în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulaţie pe drumurile ţării, precum şi în scopul asigurării unei reacţii prompte la situaţiile ce necesită intervenţii de urgenţă”.
De asemenea, protestatarii care „încalcă ordinea publică” vor putea fi reţinuţi de poliţie, dacă organizatorul mitingului nu acţionează. În cazul „încălcărilor grave” ale ordinii publice, autoritățile vor avea dreptul de a cere încetarea imediată a manifestaţiei.
Cetățenii cer demisia Maiei Sandu
Liderul de la Chișinău a cerut, marţi, puteri sporite pentru poliţie în vederea opririi protestelor, despre care Sandu susține că destabilizează ţara şi urmăresc să instaleze un guvern prorus.
Lumea care a ieșit în stradă are revendicări sociale, acuză guvernul că nu a negociat cu Rusia un acord mai bun pentru achiziţia de gaze şi cere demisia preşedintei, a executivului şi dizolvarea parlamentului, instituţii conduse de politicieni proeuropeni.