14 oct. 2022 | 08:14

Cum funcționează auzul la oameni: ultima descoperire rezolvă unul din marile mistere ale anatomiei

ȘTIINȚĂ
Cum funcționează auzul la oameni: ultima descoperire rezolvă unul din marile mistere ale anatomiei

Oamenii de știință de la Oregon Health & Science University au dezvăluit, pentru prima dată și în detaliu aproape atomic, structura părții cheie a urechii interne responsabile de auz. Așadar, este explicat cum funcționeză în detaliu auzul la oameni.

Această descoperire rămăsese ultimul sistem senzorial în care mașina moleculară fundamentală rămăsese necunoscută. „Mașinăria” moleculară care realizează acest proces uimitor a rămas nerezolvată de mai multe decenii, totul până acum.

Cercetătorii au făcut descoperirea exploatând structura prin ani de cercetare minuțioasă pentru a izola procesul care permite urechii interne să transforme vibrațiile în sunet, cunoscut sub numele de complexul de transducție mecanosenzorial.

Studiul, care a dezvăluit structura prin crio-microscopie electronică, a fost publicat în revista Nature. Descoperirile ar putea indica calea spre dezvoltarea de noi tratamente pentru deficiențe de auz, care afectează peste 460 de milioane de oameni din întreaga lume.

Descoperirea dezvăluie arhitectura complexului urechii interne care transformă vibrațiile în impulsuri electrice pe care creierul le traduce ca sunet. Cunoscut sub numele de transducție mecanosenzorială, procesul este responsabil pentru senzațiile de echilibru și sunet.

Cercetătorii au descoperit cum funcționează auzul în totalitate

Oamenii de știință au exploatat faptul că viermele rotund Caenorhabditis elegans adăpostește un complex mecanosenzorial foarte asemănător cu cel al oamenilor. Rezolvarea structurii de bază este primul pas, potrivit lui Gouaux.

„Sugerează imediat mecanisme prin care cineva ar putea fi capabil să compenseze aceste deficite. Dacă o mutație dă naștere unui defect în canalul de transducție care provoacă pierderea auzului, este posibil să se proiecteze o moleculă care să se potrivească în acel spațiu și să salveze defectul. Sau poate însemna că putem consolida interacțiunile care au fost slăbite”, potrivit lui Eric Gouaux, autor principal și om de știință la Institutul Vollum OHSU și Institutul Medical Howard Hughes.

Pierderea auzului poate fi moștenită prin mutații genetice care modifică proteinele care cuprind complexul de transducție mecanosenzorial. Sau poate apărea din cauza daunelor, inclusiv expunerea susținută la zgomot puternic. În ambele cazuri, descoperirea cercetătorilor OHSU le permite oamenilor de știință să vizualizeze complexul pentru prima dată.

„Câmpul neuroștiințelor auditive așteaptă aceste rezultate de zeci de ani, iar acum, când sunt chiar aici, suntem extaziați. Rezultatele din această lucrare sugerează imediat noi căi de cercetare și astfel vor înviora domeniul pentru anii următori”, a spus Peter Barr-Gillespie, om de știință OHSU.

Barr-Gillespie este, de asemenea, director de cercetare și vicepreședinte executiv la OHSU. Cercetătorii au rezolvat puzzle-ul prin tehnici de cultivare și izolare atentă care au implicat 60 de milioane de viermi de-a lungul a aproape cinci ani.