15 oct. 2022 | 15:50

Patronii dezvăluie „dedesubturi” din lumea afacerilor românești: nicăieri în Europa nu mai vedem așa ceva, e periculos

ACTUALITATE
Patronii dezvăluie

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) vine cu un avertisment dur, menit să trezească la realitate factorii de decizie din România.

Într-un context în care pe mediul de business apasă presiuni fără precedent, inflația și instabilitatea de pe piețele internaționale afectând puternic afacerile, antreprenorii se confruntă și cu alte probleme, asupra cărora încearcă să ne atragă tuturor atenția.

Astfel, antreprenorii trag un semnal de alarmă și denunță, într-o informare publică, o încercare de subordonare a camerelor de comerț bilaterale.

Situația e periculoasă și România scrie „istorie” în Europa cu așa ceva 

„Printr-o serie de prevederi din Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007 (PL-x nr. 527/2022), se impune tuturor camerelor bilaterale înscrierea într-un Registru Național administrat de Camera Națională și depunerea la Camera Națională a unui raport de activitate anual care să probeze îndeplinirea scopului și obiectivelor, sub sancțiunea dizolvării. Aceste prevederi reprezintă restrângeri aduse dreptului la libera asociere garantat de Constituția României, precum și de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

AmCham Romania consideră că acest demers profund nedemocratic și inechitabil prin care o entitate privată primește o poziție privilegiată și puteri discreționare față de alte entități private, este un precedent periculos și afectează negativ chiar și scopul declarat, acela de sprijinire a mediului de afaceri și de atragere de investiții”, transmit afaceriștii americani din țara noastră.

Cel mai îngrijorător lucru este faptul că, spun afaceriștii, nicăieri în restul Europeni nu s-a mai văzut „n alt stat în care Camera Națională să aibă un rol de supraveghere și control asupra celorlalte structuri asociative ale mediului de afaceri. În alte state, camerele de comerț bilaterale ale României nu sunt subordonate în niciun fel camerelor naționale”.

Cu această ocazie, oamenii de afaceri se adresează factorilor de decizie, cărora le cer să oprească acest demers păgubos ce nu aduce nicio valoare mediului de business.

„Este regretabil și în contrast cu angajamentele asumate de România în ceea ce privește guvernanța, transparența, debirocratizarea că astfel de inițiative reapar și capătă o asemenea anvergură”, mai semnalează antreprenorii.