10 oct. 2022 | 19:25

Contul tău de Facebook, ”posibilă” victimă a hackerilor: ce trebuie să știi, cum te protejezi

ACTUALITATE
Contul tău de Facebook, ”posibilă” victimă a hackerilor: ce trebuie să știi, cum te protejezi

Meta a dezvăluit că a notificat un milion de utilizatori Facebook de faptul că acreditările contului lor ar fi putut fi compromise din cauza problemelor de securitate cu aplicațiile descărcate din magazinele de software Google și Apple.

Platforma de socializare a anunțat că a identificat peste 400 de aplicații periculoase pentru Android și iOS în acest an care vizează utilizatorii de internet pentru a le fura acreditările de conectare. Meta a informat atât Apple, cât și Google despre această problemă pentru a preveni compromiterea în continuare a datelor utilizatorilor. Aceste aplicații dăunătoare funcționează deghizându-se în editori foto, jocuri sau instrumente de urmărire a sănătății, a declarat Facebook.

Potrivit Apple, 45 din cele 400 de aplicații problematice erau în App Store și au fost eliminate. Google a eliminat toate aplicațiile rău intenționate în cauză, conform unui raport.

„Cibercriminalii știu cât de populare sunt aceste tipuri de aplicații și folosesc aceste teme pentru a păcăli oamenii și a le fura conturile și informațiile. Dacă informațiile de conectare sunt furate, atacatorii ar putea obține acces deplin la contul unei persoane și ar putea face lucruri precum mesaje prietenilor lor sau acces la informații private”, a declarat David Agranovich, directorul Global Threat Disruption la Meta.

Cum îți securizezi contul

Mai mult, el a explicat cum utilizatorii își pot securiza conturile în cazul în care au descărcat deja astfel de aplicații.

„Credeți că ați descărcat o aplicație rău intenționată și v-ați conectat cu rețelele de socializare sau alte acreditări online, vă recomandăm să ștergeți imediat aplicația de pe dispozitiv și să urmați următoarele instrucțiuni pentru a vă securiza conturile”, a spus Agranovich.

Dezvoltatorii rău intenționați creează aplicații malware deghizate în aplicații cu funcționalități distractive sau utile – cum ar fi editorii de imagini de desene animate sau playerele muzicale – și le publică în magazinele de aplicații mobile.

Iată instrucțiunile pentru a îți proteja contul:

  • Resetează și creează noi parole puternice. Nu utiliza niciodată parola pe mai multe site-uri web.
  • Activează autentificarea cu doi factori, de preferință folosind o aplicație Authenticator, pentru a adăuga un strat de securitate suplimentar contului tău.
  • Activează alertele de conectare, astfel încât să primești o notificare dacă cineva încearcă să îți acceseze contul.