10 oct. 2022 | 17:04

Se schimbă vârsta la care poți ieși la pensie, în România: când vei putea, în sfârșit, să te odihnești după o viață de muncă

ACTUALITATE
Se schimbă vârsta la care poți ieși la pensie, în România: când vei putea, în sfârșit, să te odihnești după o viață de muncă

În momentul de față, vârsta de pensionare, în ceea ce le privește pe femeile din România este de 61 de ani. Vestea proastă este că această vârstă va crește, în viitor.

Practic, noua prevedere face parte din PNRR, iar potrivit acesteia, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 63 de ani, iar bărbații la 65.

Ce se schimbă și, mai ales, cum

Așa cum menționam anterior, vârsta de pensionare a femeilor din țara noastră urmează să crească, de la 61 de ani, la 63. De altfel, aceasta a crescut deja de la 59 de ani, în 2011, la 61 de ani, în prezent. S-a înregistrat, de asemenea, o creștere și în cazul bărbaților, vârsta acestora crescând de la 64 la 65 de ani.

Conform noilor prevederi, bărbații nu vor fi afectați de schimbare, însă în cazul femeilor se vor adăuga doi ani suplimentari de muncă, până când acestea să aibă dreptul legal de a se odihni, după o viață de muncă.

În ceea ce privește stagiul de cotizare, acesta are o valoare minimă de 15 ani și o valoare completă de 35 de ani. Trebuie menționat că acest lucru este valabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Pentru a înțelege mai bine dacă te încadrezi sau nu, este bine să știi faptul că CNPP a pus la dispoziție un calculator pentru vârsta de pensionare. În cadrul acestuia, se introduce sexul, dar și anii de muncă, pentru a afla cât trebuie să mai cotizezi pentru a beneficia, spre exemplu, de pensia de limită de vârstă.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2023 și vine după adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 8/2021.

Până la acea dată, românii care vor ieși la pensie în acest timp vor beneficia încă de prevederile legii nr. 263/2010. Practic, se poate spune că oricine iese la pensie până în luna septembrie a anului viitor intră în categoria ultimilor norocoși.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele