10 oct. 2022 | 11:55

Luna, sursă de oxigen pentru omenire: noua descoperire ar putea schimba totul

ACTUALITATE
Luna, sursă de oxigen pentru omenire: noua descoperire ar putea schimba totul

Pe lângă progresele deja cunoscute în ceea ce privește explorarea spațiului, banii investiți în tehnologie ar putea permite utilizarea eficientă a resurselor spațiale, iar asta pare să dea rezultate.

În octombrie, Agenția Spațială Australiană și NASA au semnat un acord pentru a trimite pe Lună un rover de fabricație australiană în cadrul programului Artemis, cu scopul de a colecta roci de pe Lună care ar putea furniza informații despre existența oxigenului pe satelitul natural al planetei noastre.

Deși Luna are atmosferă, aceasta este foarte subțire și este compusă în principal din hidrogen, neon și argon. Practic, nu este genul de amestec gazos care ar putea susține  viața.

Se pare că, de fapt, există destul mult oxigen pe Lună, dar nu sub formă gazoasă, ci captiv în interiorul stratului de rocă și praf fin care acoperă suprafața.

Luna este făcută, în mare parte, din aceleași roci pe care le vei găsi pe Pământ, dar într-o compoziție chimică ușor diferită. Pentru a fi sustenabil, oxigenul ar trebui să fie susținut de energia solară sau de alte surse de energie disponibile.

Extragerea oxigenului din regolit ar necesita, de asemenea, echipamente industriale avansate.

Cât oxigen ar putea furniza Luna, de fapt

Dacă este să ignorăm oxigenul din rocile tari din profunzimea Lunii și să luăm în considerare doar regolitul care este ușor accesibil, fiind la suprafață, practic, concluzia este una fericită.

Fiecare metru cub de regolit lunar conține, în medie, 1,4 tone de minerale, inclusiv aproximativ 630 de kilograme de oxigen. NASA confirmă că oamenii au nevoie, ca să supraviețuiască, de aproximativ 800 de grame de oxigen pe z pentru a supraviețui. În concluzie, 630 kg de oxigen ar menține o persoană în viață aproximativ doi ani.

Primii zece metri din suprafața Lunii ar putea furniza suficient oxigen pentru a susține toate cele 8 miliarde de oameni de pe Pământ, timp de aproximativ 100.000 de ani. Firește, acest lucru depinde și de cât de eficient ar reuși omenirea să extragă și să folosească oxigenul.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele