Se dau bani de la stat românilor afectați de secetă: cum se calculează, până când poți să depui dosarul
România s-a numărat printre țările din Europa cele mai afectate de secetă, iar pronosticul nu este optimist nici în perioada următoare. Din fericire pentru agricultor, oficialitățile de la București au un plan de despăgubire.
Data de 15 noiembrie este termenul până la care se pot depune documentele privind despăgubirile pentru terenurile agricole afectate de secetă. Niciun ban nu va fi virat românilor fără analiza detaliată a documentelor și circumstanțelor care au afectat agricultorii români. În teorie, se lucrează și la alte posibilități de sprijin, dar mai durează.
De ce nu au primit românii banii pentru secetă
„Fermierii nu aveau cum să primească banii, pentru că suntem în perioada de depunere a documentelor. Până pe 15 noiembrie ei trebuie să depună documentele respective din care să rezulte care este suprafaţa (afectată de secetă n.r.) şi în ce grad de afectare. Nu fac acum niciun fel de estimare. Aştept să se încheie aceste procese de constatare a pagubelor din teren. După 15 noiembrie se încheie acest proces de evaluare foarte laborios şi extrem de greoi din punct de vedere al constatării la faţa locului, pentru că sunt suprafeţe diverse, la distanţe diferite, în parcele diferite, la producători diferiţi, iar această activitate se va concretiza în întocmirea proceselor verbale şi în momentul în care se încheie vom calcula şi vom analiza care sunt posibilităţile şi cum vom putea interveni în acest sens”, a precizat Petre Daea.
În ceea ce privește viramentul efectiv al banilor, există posibilitatea ca banii să întârzie destul de mult, din cauza faptului că, vorbim de un sprijin financiar, trebuie notificată Comisia Europeană. „Vom vedea despre ce este vorba la timpul potrivit. Banii vor fi daţi după ce se încheie aceste procese de constatare, după 15 noiembrie”, a spus el.
„Tot timpul ai ce face cu banii”, a afirmat ministrul când a fost întrebat ce utilitate mai are un sprijin de secetă care vine în decembrie sau chiar în 2023.
Vizavi de alte ajutoare de la stat pentru fermieri, Petre Daea a insistat pe faptul că, din 16 octombrie, va începe plata în avans a subvențiilor în procent de 70%. Până la această oră, au fost deja procesate datele pentru aproximativ 730.000 de fermieri. „Aş vrea să vă spun un lucru foarte important: începând din data de 16 octombrie dăm avansul la plăţi şi nu sunt puţine sumele respective. Până la sfârşitul anului nădăjduim să dăm la 780.000 de fermieri, iar acum avem procesate datele pentru 730.000. Începem să le dăm avansul pentru producţia din 2022/2023. Ştiţi foarte bine că sumele, subvenţiile în agricultură se dau în avans, un avans de 50% în anul în curs şi iată că este o sursă importantă de susţinere pentru efectuarea lucrărilor. Această sumă, anul acesta va fi mare, pentru că dăm în procent de 70%”, a subliniat şeful MADR.