07 oct. 2022 | 14:59

Discuții aprinse la summit-ul informal de la Praga. Germania, luată în vizor de țările europene

ULTIMA ORĂ
Discuții aprinse la summit-ul informal de la Praga. Germania, luată în vizor de țările europene

Națiunile europene au criticat pachetul de ajutor de 200 de miliarde de euro oferit de Germania pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea prețurilor la gaze, spunând că este un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, care trebuie să acționeze rapid pentru a aborda criza.

Liderii UE, întâlnire la Praga

În timp ce UE elaborează măsuri pentru a încerca să scadă costurile energetice în creștere, țările își pun la punct propriile soluții pentru a limita criza. Potrivit liderilor mai multor state membre ale UE, care s-au reunit vineri la Praga în cadrul unui summit, politicile adoptate la nivel național amenință solidaritatea, riscă să denatureze piețele și să perturbe fluxurile transfrontaliere de energie și gaze naturale.

„Suntem categoric împotriva oricăror încercări de a afecta piața internă europeană, iar daunele se vor produce dacă guvernul german va putea să meargă de unul singur cu subvenționarea exclusivă a companiilor sale”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Întreprinderile din alte națiuni „vor fi într-un mare dezavantaj”, a spus el.

În cadrul reuniunii, UE încearcă să ajungă la un consens asupra unui plafon general al prețului gazelor. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE trebuie să ia în considerare o limită temporară a prețului în legătură cu contractul de referință pentru gaz, însă liderii UE nu s-au reunit încă în jurul unei propuneri specifice, iar mulți sunt în continuare îngrijorați de faptul că orice astfel de măsură ar putea amenința aprovizionarea regiunii.

Discuții aprinse între liderii europeni

Morawiecki a declarat că discuțiile de la Praga vor fi „aprinse”. Președintele lituanian Gitanas Nauseda a subliniat necesitatea unei mai bune coordonări în ceea ce privește tipul de ajutor pentru companii, pentru a menține condiții de concurență echitabile, în timp ce președintele slovac Eduard Heger a declarat că Europa nu poate supraviețui fără solidaritate.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a descris pachetul german ca fiind un „semnal de alarmă” pentru brațul executiv al UE.

„Dacă comisia nu se ocupă de lucruri, statele membre vor lua măsuri naționale, așa cum putem vedea chiar acum”, a spus el.

Aprovizionarea cu energie s-ar putea dovedi a fi un test pentru solidaritatea Europei în această iarnă, dacă va fi nevoie de raționalizare. Germania și Regatul Unit și-au exprimat îngrijorarea cu privire la fluxurile de energie electrică între țări, care ar putea să se întrerupă în cazul în care este frig și nu există prea mult vânt. Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că trebuie menținută solidaritatea.